Húsos-burgonyás gombóc mártásban

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető olcsó
Húsos-burgonyás gombóc mártásban
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 dkg ella burgonya
2 evőkanál olaj
3 dkg vaj
1 gerezd fokhagyma
1 fej hagyma
1 szál szárzeller
néhány szál petrezselyem
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A mártáshoz:
1 evőkanál olaj
1 teáskanál pirospaprika
2 teáskanál rétesliszt
1 fej hagyma
1 db hegyes erős paprika
másfél dl zöldségleves
2 teáskanál barna cukor

Elkészítés:

1. A meghámozott, kockára vágott burgonyát sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, összetörjük és tálba tesszük.

2. A szárzellert vékonyan felszeleteljük, a hagymát kockára vágjuk, majd a burgonyához keverjük a darált hússal, a zúzott fokhagymával és a felaprított petrezselyemmel együtt (1. kép).

3. A masszából vizes kézzel 20 gombócot formálunk (2. kép).

4. A mártáshoz megforrósított olajon üvegesre pároljuk a kockára vágott hagymát. Meghintjük a liszttel. Hozzáadjuk az összetört paradicsomot a levével együtt, a felaprított erős paprikát és a fűszereket. Felöntjük a levessel (3. kép) és kis lángon kb. 20 percig főzzük.

5. Megforrósított olaj és vaj keverékén adagonként kisütjük a gombócokat. Kitálaljuk, leöntjük a pikáns mártással, és frissen vágott petrezselyemmel megszórva tálaljuk.

Húsos-burgonyás gombóc mártásban Húsos-burgonyás gombóc mártásban Húsos-burgonyás gombóc mártásban
A gombócot előző nap is elkészíthetjük, de tároljuk hűtőben.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Húsos-burgonyás gombóc mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1232 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
Húsos-burgonyás gombóc mártásban
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Burgonya
Burgonya
(Vince Kiadó, 2004)

A burgonya a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozásban fontos szerepet játszik. Az egyik legváltozatosabban elkészíthető étkezési alapanyag, az emberiség egyik fő tápláléka. Mivel a burgonya nagyjából semleges ízű,... bővebben...
recept beküldése