Banános-karamelles pite

Adag: 1 tortaforma (8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A diós tésztához:
8 dkg hideg, darabolt vaj
8 dkg darált dió
2 evőkanál porcukor
15 dkg finomliszt
A töltelékhez:
3 ¾ dl felvert tejszín
4 db szeletelt banán
40 dkg konzerv, cukrozatlan sűrített tej
5 dkg olvasztott étcsokoládé
3 dkg sótlan vaj
1 evőkanál aranyszirup
vagy
1 evőkanál juharszirup

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet és a porcukrot szitáljuk mély tálba. Adjuk hozzá a darált diót és a vajat. Az ujjainkkal gyúrjuk morzsásra a tésztát. Lapos késsel keverjünk hozzá 2-3 evőkanál vizet, amíg kemény cipónk lesz. Ha kell, adjunk hozzá még vizet. Fordítsuk lisztezett deszkára, és formáljuk cipóvá. Csomagoljuk be, és tegyük a hűtőbe 15 percre. Nyújtsuk ki akkorára, hogy kibélelhessünk vele egy 23 cm átmérőjű tortaformát. Béleljük ki. Ismét tegyük a hűtőbe 20 percre.

2. A sütőt melegítsük elő 180 °C-ra (gáz 4. fokozat). A tésztát sütőpapírral takarjuk le, a papírra egyenletesen szórjunk sütőgolyókat, szárazbabot vagy nyers rizst. Süssük 15 percig, majd távolítsuk el a nehezéket és a papírt. Süssük további 10 percig, amíg a tészta aranybarna lesz. Hagyjuk teljesen kihűlni.

3. A töltelékhez a sűrített tejet, a vajat és az aranyszirupot öntsük lábosba. Közepes lángon kevergetve főzzük 5 percig, amíg felforr, besűrűsödik, és halvány karamellszínű lesz. Hagyjuk kicsit hűlni. A szeletelt banán felét rendezzük el a tészta tetején, és öntsük rá a krémet. Simítsuk el a tetejét, és tegyük a hűtőbe 30 percre.

4. A tejszínhabot kanalazzuk a krémre, és rendezzük el rajta a maradék banánkarikákat. Az olvasztott csokoládéval díszítsük.

Elkerülhetjük a banán barnulását, ha hámozva vagy hámozatlanul 2 órával a felhasználás előtt hideg, citromos vízbe tesszük.
Eredetileg a pite töltelékét úgy készítették, hogy forró vízbe téve addig forralták a bontatlan konzerv sűrített tejet, amíg ragacsos karamell lett belőle. Az itt olvasható recept ennél egyszerűbb és gyorsabb megoldást kínál.
Banános-karamelles pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3368 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Banános-karamelles pite
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
van itthon