Hagymás édesburgonya leves



Elkészítés:
1. A meghámozott édesburgonyát és sárgarépát kockára vágjuk, a hagymát felkarikázzuk. Megforrósított olajon 5 percig pároljuk a hagymát, édesburgonyát és sárgarépát (1. kép). Hozzáadjuk a zúzott fokhagymát is.
2. Felöntjük a levessel és a narancslével (2. kép). Összeforraljuk.
3. A tüzet mérsékeljük, a levest fedő alatt kb. 20 percig főzzük.
4. A levest összeturmixoljuk vagy rúdmixerrel pürésítjük. Visszaöntjük a lábosba.
5. Belekeverjük a joghurtot (3. kép) és az apróra vágott korianderlevelet. Ízlés szerint fűszerezzük. A levest kitálaljuk, korianderlevéllel és reszelt narancshéjjal díszítjük.
![]() |
![]() |
![]() |
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.