Lazacnabe

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Lazacnabe
Eszközök: kés, keverőtál, lábas, tűzhely
Adag: 3-4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szelet lazac
½ fej kínai kel
25 dkg kemény tofu
12 db szárított shiitake gomba
1 csipet
dl szaké
vagy
dl mirin

Elkészítés:

1. A gombát 15 percre meleg vízbe áztatjuk, majd lecsepegtetjük. A tofut 12 kockára vágjuk. A káposztát 5 cm széles darabokra tépjük.

2. Egy nagy lábosba tesszük a gombát, a tofut, a káposztát, a lazacot, a bambuszrügyet, a levest, a szójaszószt, a mirint és a sót, és felforraljuk. A hőfokot csökkentve, lefedve, közepes tűzön 15 percig főzzük. A lazacdarabokat megfordítjuk, és további 15 percig főzzük, vagy míg megpuhulnak.

3. Az egészet előmelegített levesestálba öntjük, és a szezámmártással tálaljuk.

Ezt az ételt hagyományosan agyagfazékban, nyílt lángon főzik, és ugyanabban a fazékban tálalják. A halat és a zöldséget a szezámmártásba mártogatják, a levest az étkezés végén, kis tálakban szolgálják fel.
Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Dashileves

Dashileves
1 evőkanál japán szójaszósz
1.5 dkg bonitopehely
10 dl víz
1 evőkanál szaké
1 darabka kombu
ízlés szerint

1. A vizet egy lábosba öntjük. A kb. 7,5 cm-es kombu (napon szárított alga) egyik szélét néhány helyen bevágjuk, hogy jobban kiadja az ízét, majd beletesszük a vízbe. Felforraljuk a vizet, és kivesszük a kombut.

2. A vízhez adjuk a bonitopelyhet (szárított halforgácsot), majd azonnal lehúzzuk a lángról. Egy szűrőt muszlinnal kibélelünk, és átszűrjük rajta a lét. Belekeverjük a szakét, a szójaszószt, és ízlés szerint megsózzuk.

Japán szezámmártás

Japán szezámmártás
10 dkg fehér szezámmag
1.25 dl szójaszósz
2 evőkanál mirin
1.25 dl meleg víz
2 teáskanál olaj
3 teáskanál porcukor
1 teáskanál dashi alaplé

1. Egy száraz serpenyőben közepes hőfokon 3-4 percig pirítjuk a japán fehér szezámmagot, óvatosan rázogatjuk a serpenyőt, míg a mag aranyszínű lesz; azonnal kiszedjük a serpenyőből, nehogy megégjen.

2. Egy mozsárban mozsártörővel krémmé őröljük a szezámmagot. Ha kell, adunk hozzá olajat, ami segít krémessé tenni. A krémet összekeverjük a szójaszósszal, a mirinnel, a porcukorral, az instant dashileves-granulátummal és a meleg vízzel.

3. Lefedve a hűtőben tartjuk, és az elkészítés után 2 napon belül felhasználjuk.

Lazacnabe
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1434 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Lazacnabe
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
twitter