Hideg soba tészta

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Hideg soba tészta
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 szál hámozott újhagyma
1 szál sárgarépa
25 dkg száraz hajdinatészta
vagy
25 dkg száraz sobatészta
1 darabka 4 cm-es, friss gyömbér
A körethez:
1 lap nori-lap
ízlés szerint daikon retek
ízlés szerint savanyított gyömbér
A mártogató-szószhoz:
¾ dl mirin
1 és ¼ dl japán szójaszósz
3 evőkanál dashipor
3 ¾ dl víz
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A tésztát egy nagy lábos forró vízbe tesszük. Amikor a víz ismét felforr, beleöntünk 2,5 dl hideg vizet. A vizet ismét felforraljuk, és a tésztát 2-3 percig főzzük, míg éppen megpuhul - vigyázzunk, hogy ne főzzük túl! A tésztát egy szűrőben lecsepegtetjük, aztán hideg folyóvíz alatt kihűtjük. Jól lecsepegtetjük, és félretesszük.

2. A gyömbért és a sárgarépát vékony, kb. 4 cm hosszú gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. Az újhagymát nagyon vékonyra szeleteljük. Egy kis lábosban vizet forralunk, beletesszük a gyömbért, a sárgarépát és az újhagymát. 30 másodpercig előfőzzük, aztán lecsepegtetjük, és egy táljeges vízbe tesszük. Amikor a zöldségek kihűltek, ismét lecsepegtetjük.

3. A mártogató-szószhoz egy kis lábosban összekeverjük a vizet, a dashileves-granulátumot, a szójaszószt, a mirint és egy nagy csipet sót és borsot. A szószt felforraljuk, aztán teljesen kihűtjük. Amikor tálalásra kész, 4 kis széles mártogató-tálba öntjük.

4. A kihűtött tésztát és a zöldségeket finoman összeforgatjuk. 4 külön tálkában elrendezzük. 5 A norilapot megpirítjuk úgy, hogy kis láng fölé tartva 15 másodpercig előre-hátra mozgatjuk. Ollóval vékony csíkokra vágjuk, a csíkokat a tésztára szórjuk. Mindegyik tányér szélére teszünk egy kis savanyított gyömbért és csíkokra vágott daikon retket. A tésztát a mártogató-szósszal tálaljuk, és evés előtt a szószba mártjuk.

Savanyított gyömbér

Savanyított gyömbér
12.5 dkg friss gyömbér
1.25 dl rizsecet
2 evőkanál kristálycukor
2 evőkanál víz
2 teáskanál

1. A friss gyömbért 2,5 cm-es darabokra vágjuk. sót szórunk rá, lefedve 1 hétre a hűtőbe tesszük.

2. Nagyon éles késsel a rostokat átvágva papírvékonyan felszeleteljük.

3. Alacsony hőfokon a cukrot feloldjuk a rizsecetben és a vízben. Felforraljuk, és lassú tűzön 1 percig főzzük. A gyömbért sterilizált üvegekbe rakjuk, ráöntjük a páclét, lezárjuk,

és felhasználás előtt 1 hétig a hűtőben tartjuk.

A gyömbér halvány rózsaszín lesz, vagy színezőanyagként adhatunk hozzá 1 evőkanál grenadinszirupot. A hűtőben 3 hónapig is eláll.

Hideg soba tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2493 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Hideg soba tészta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
google+