Serpenyős marhahús zöldségekkel

Sukiyaki

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 75 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Serpenyős marhahús zöldségekkel
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db tojás
10 dkg friss shirataki
50 dkg szeletelt marhahátszín
5 szál darabolt újhagyma
40 dkg apró szemű csiperkegomba
½ kisebb fej apróra vágott kínai kel
18 dkg szójacsíra
22 és fél dkg konzerv bambuszrügy
10 dkg kemény tofu
dl olaj
3 kisebb fej cikkekre vágott fehér hagyma
1 nagyobb szál Julienre vágott sárgarépa
Az öntethez:
2 evőkanál porcukor
dl szaké
dl mirin

Elkészítés:

1. A fagyos hátszínt nagyon éles késsel a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk, majd elrendezzük egy nagy tányéron vagy tálon, helyet hagyva a zöldségeknek, a tofunak és a tésztának. A hússzeleteket lefedjük, és a tálat a hűtőbe tesszük, míg a többi hozzávalót előkészítjük.

2. Mindegyik fehér hagymát 6 cikkre vágjuk. Az újhagyma tömör részét 4 cm hosszú darabokra vágjuk, a sötétzöld szárát kidobjuk. A sárgarépát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A gombák szárát levágjuk, a kalapjukat kettévágjuk. A káposztát falatnyi darabokra vágjuk, a kemény részeket kidobjuk. A szójababot megtisztítjuk (a bütykös végeket levágjuk). A bambuszrügyet a többi zöldség méretéhez hasonló, egyforma darabokra vágjuk. A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket és a tofut elrendezzük a húsos tálon.

3. A tésztát 3 percig főzzük, vagy míg épphogy megpuhul; ne főzzük túl, mert akkor szétesik. Alaposan lecsepegtetjük, és tetszés szerint egy ollóval rövidebb darabokra vághatjuk, hogy könnyen meg lehessen fogni az evőpálcikákkal. A tésztát elrendezzük a zöldséges-húsos tálon.

4. Az öntethez egy kis tálba tesszük a szójaszószt, a marhahúslevest, a szakét, a mirint és a cukrot, és addig keverjük, míg a cukor feloldódik.

5. Az asztalt megterítjük, mindenkinek teszünk az asztalra egy tálat az evéshez, egy tálat a rizshez (lásd a megjegyzést), egy tálat, amibe a tojást törik fel, evőpálcikákat és szalvétákat. Egy elektromos serpenyőt úgy helyezünk el az asztalon, hogy minden vendég könnyen elérhesse.

6. Amikor minden vendég elfoglalta a helyét, a serpenyőt felhevítjük, és vékonyan kikenjük olajjal. Amikor a serpenyő nagyon forró, beletesszük a zöldségek kb. egyharmadát, és gyorsan kb. 2 percig sütjük, közben állandóan forgatjuk. A zöldségeket a serpenyő oldalára toljuk. A hús kb. egyharmadát egy rétegben a serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalát 30 másodperc alatt megpirítjuk, vigyázva, hogy ne süssük túl. Egy kis öntetet csepegtetünk a húsra. Teszünk egy kis tésztát és tofut a serpenyőbe, és finoman összeforgatjuk a többi hozzávalóval.

7. Mindegyik vendég feltöri a tojást a tálba, és az evőpálcikákkal felveri. Falatnyi marhahúsos zöldséget (sukiyakit) vesz a serpenyőből, a tojásba mártja, és megeszi. Amikor az első adag elfogyott, ismét felhevítjük a serpenyőt, és megismételjük a sütési eljárást.

Mivel a buddhizmus tiltotta a húsevést, a marhahús nem tartozott a japán étrendbe egész a 19. század közepéig, amikor külföldi hatásra ezt a tabut is megszegték. A sukiyaki nevű marhahúsétel ebből az időből származik. Jellemző erre az ételre a vékony, áttetsző, zselészerű tészta (shirataki tészta), ami egy növény keményítőtartalmú gyökeréből készül, melyet Japánban ördögnyelvnek hívnak. A shirataki tészta száraz formában is kapható az ázsiai élelmiszerboltokban.
Van, aki szereti a marhahúsos zöldségeket (sukiyaki) rizzsel enni, de hagyományosan nem tálalják rizzsel.

Marhahúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg húsos borjúcsont vagy
150 dkg húsos marhacsont
1 szál apróra vágott póréhagyma
1 db apróra vágott szárzeller
2 evőkanál paradicsompüré
1 db negyedekre vágott hagyma
40 dl víz
6 szem bors
2 db apróra vágott sárgarépa

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).

2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).

3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.

Serpenyős marhahús zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1863 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Serpenyős marhahús zöldségekkel
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
pinterest