Serpenyős marhahús zöldségekkel
Sukiyaki



Elkészítés:
1. A fagyos hátszínt nagyon éles késsel a lehető legvékonyabb szeletekre vágjuk, majd elrendezzük egy nagy tányéron vagy tálon, helyet hagyva a zöldségeknek, a tofunak és a tésztának. A hússzeleteket lefedjük, és a tálat a hűtőbe tesszük, míg a többi hozzávalót előkészítjük.
2. Mindegyik fehér hagymát 6 cikkre vágjuk. Az újhagyma tömör részét 4 cm hosszú darabokra vágjuk, a sötétzöld szárát kidobjuk. A sárgarépát gyufaszálnyi csíkokra vágjuk. A gombák szárát levágjuk, a kalapjukat kettévágjuk. A káposztát falatnyi darabokra vágjuk, a kemény részeket kidobjuk. A szójababot megtisztítjuk (a bütykös végeket levágjuk). A bambuszrügyet a többi zöldség méretéhez hasonló, egyforma darabokra vágjuk. A tofut 2 cm-es kockákra vágjuk. A zöldségeket és a tofut elrendezzük a húsos tálon.
3. A tésztát 3 percig főzzük, vagy míg épphogy megpuhul; ne főzzük túl, mert akkor szétesik. Alaposan lecsepegtetjük, és tetszés szerint egy ollóval rövidebb darabokra vághatjuk, hogy könnyen meg lehessen fogni az evőpálcikákkal. A tésztát elrendezzük a zöldséges-húsos tálon.
4. Az öntethez egy kis tálba tesszük a szójaszószt, a marhahúslevest, a szakét, a mirint és a cukrot, és addig keverjük, míg a cukor feloldódik.
5. Az asztalt megterítjük, mindenkinek teszünk az asztalra egy tálat az evéshez, egy tálat a rizshez (lásd a megjegyzést), egy tálat, amibe a tojást törik fel, evőpálcikákat és szalvétákat. Egy elektromos serpenyőt úgy helyezünk el az asztalon, hogy minden vendég könnyen elérhesse.
6. Amikor minden vendég elfoglalta a helyét, a serpenyőt felhevítjük, és vékonyan kikenjük olajjal. Amikor a serpenyő nagyon forró, beletesszük a zöldségek kb. egyharmadát, és gyorsan kb. 2 percig sütjük, közben állandóan forgatjuk. A zöldségeket a serpenyő oldalára toljuk. A hús kb. egyharmadát egy rétegben a serpenyőbe tesszük, és mindkét oldalát 30 másodperc alatt megpirítjuk, vigyázva, hogy ne süssük túl. Egy kis öntetet csepegtetünk a húsra. Teszünk egy kis tésztát és tofut a serpenyőbe, és finoman összeforgatjuk a többi hozzávalóval.
7. Mindegyik vendég feltöri a tojást a tálba, és az evőpálcikákkal felveri. Falatnyi marhahúsos zöldséget (sukiyakit) vesz a serpenyőből, a tojásba mártja, és megeszi. Amikor az első adag elfogyott, ismét felhevítjük a serpenyőt, és megismételjük a sütési eljárást.
Marhahúsalaplé

1. A marha- vagy borjúcsontot 230 C fokra melegített sütőben 40 percig pirítjuk. A sütési idő felénél hagymát, sárgarépát, póréhagymát és szárzellert adunk hozzá (1. kép).
2. Az egészet tiszta fazékba tesszük. Vizet, sűrített paradicsomot, bouquet garnit is adunk hozzá. 3-4 órán át főzzük, közben többször lemerjük a tetejét (2. kép).
3. A levet adagonként finom lyukú szűrőn tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal kissé kinyomkodjuk. Utána hűtőszekrénybe tesszük.