Grillezett marhaszelet és zöldségek

Teppan yaki

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 70 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Grillezett marhaszelet és zöldségek
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 szál hámozott újhagyma
4 kisebb padlizsán
10 dkg friss shiitake gomba
10 dkg kis méretű zöldbab
vagy
dl olaj
1 db kimagozott zöld húsú paprika
vagy
1 db kimagozott piros húsú paprika
ízlés szerint frissen őrölt fekete bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A félig fagyott marhahúst nagyon vékony szeletekre vágjuk. Egy nagy tálon egy rétegben lerakjuk a hússzeleteket, jól megfűszerezzük sóval, és sok frissen őrölt fekete borssal. Félretesszük.

2. A padlizsán végeit levágjuk, a húsát hosszú, nagyon vékony szeletekre vágjuk. A gombáról levágjuk a kemény szárat. A zöldbabot megtisztítjuk, ha 7 cm-nél hosszabb, félbevágjuk. A patisszont méretétől függően négyfelé vagy félbevágjuk, vagy egészben hagyjuk. A paprikát vékony csíkokra, az újhagymát kb. 7 cm hosszúra vágjuk, a tetejét kidobjuk. Egy tányéron külön halmokba rakjuk a zöldségeket.

3. Mikor a vendégek leültek, nagyon forróra hevítjük az elektromos grillt vagy serpenyőt, és kissé kikenjük olajjal. A hús kb. negyed részét gyorsan megsütjük, mindkét oldalát megpirítjuk, majd a serpenyő szélére toljuk. A zöldségek kb. negyed részét beletesszük, és gyorsan keverve sütjük, ha kell, adunk hozzá még egy kis olajat. A vendégeknek tálalunk egy kis húst és zöldséget, akik az általuk kiválasztott szószba mártogatják az ételt: gyömbéres szójaszószba vagy japán szezámmártásba. Ugyanezt megismételjük a többi hússal és zöldséggel, adagonként sütve, hogy aki szeretne, vehessen még. Párolt rizzsel tálaljuk.

Azokban az éttermekben, amelyek teppan yakira vagy japán grillkonyhára szakosodtak, a vendégek olyan asztal körül ülnek, melynek közepén egy főzőlap van. Mivel a japán ételeknél a látvány főszerepet játszik az ételek élvezetében, az ételt hozzáértéssel szeletelik fel, fűszerezik, és a vendégek előtt nagyon gyorsan sütik meg, aztán mindenkinek külön sütőlapon szolgálják fel. Otthon természetesen használhatunk hozzá elektromos serpenyőt, grill-lapot is.

Japán szezámmártás

Japán szezámmártás
10 dkg fehér szezámmag
1.25 dl szójaszósz
2 evőkanál mirin
1.25 dl meleg víz
2 teáskanál olaj
3 teáskanál porcukor
1 teáskanál dashi alaplé

1. Egy száraz serpenyőben közepes hőfokon 3-4 percig pirítjuk a japán fehér szezámmagot, óvatosan rázogatjuk a serpenyőt, míg a mag aranyszínű lesz; azonnal kiszedjük a serpenyőből, nehogy megégjen.

2. Egy mozsárban mozsártörővel krémmé őröljük a szezámmagot. Ha kell, adunk hozzá olajat, ami segít krémessé tenni. A krémet összekeverjük a szójaszósszal, a mirinnel, a porcukorral, az instant dashileves-granulátummal és a meleg vízzel.

3. Lefedve a hűtőben tartjuk, és az elkészítés után 2 napon belül felhasználjuk.

Gyömbéres szójaszósz

Gyömbéres szójaszósz
1 evőkanál frissen reszelt gyömbér
2.5 dl szójaszósz
2 teáskanál kristálycukor

Egy tálban jól összekeverjük a frissen reszelt gyömbért, a cukrot és a szójaszószt.

Azonnal tálaljuk.

Grillezett marhaszelet és zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1404 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Grillezett marhaszelet és zöldségek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
facebook