Krémes

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Krémes
Adag: 1 tepsi (24 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A krémhez:
5 db tojás
6 dl tej
10 dkg liszt
A szóráshoz:
2 evőkanál porcukor
Az alap leveles vajastésztához:
25 dkg vaj
25 dkg liszt

Elkészítés:

1. A kész vajastésztát 2-3 mm vékonyra kinyújtjuk (a mélyhűtött tésztát előbb szobahőmérsékleten kiengedjük), és két akkora lapra vágjuk, mint a sütőlemez.

2. Forró sütőbe tesszük, majd a hőt kissé mérsékelve rózsaszínűre sütjük.

3.Közben elkészítjük a krémet. A tojásfehérjéket habüstben a cukor kétharmadával gőz felett keményre verjük, majd félretesszük. A tej háromnegyed részét forrni tesszük a vaníliás cukorral. A tojások sárgáját elkeverjük a megmaradt cukorral, a megmaradt hideg tejjel, a liszttel, hozzáadjuk a forró tejet, folytonos keverés mellett addig főzzük, amíg a lábas aljától elválik. Levéve a tűzről, könnyedén, részletekben hozzáadagoljuk a tojáshabot és még melegen az egyik kisült lapra terítjük, vizes késsel elsimítjuk. A másik kisült lapot egyforma kockákra vágjuk, és a krém tetejére helyezzük. A kockák mentén vizes késsel felszeleteljük, és a porcukrot rászitáljuk.

Hasonlóan készül a franciakrémes, de a fenti vaníliakrém fele mennyiségét készítjük. Ezzel az alsó lapot megkenjük, majd amikor teljesen kihűlt, ugyanolyan vastagságban megkenjük 4 dl tejszínből vert kemény habbal. A fedőlapot bevonjuk 20 dkg cukorból készült, erős kávéval világosbarnára festett fondannal Szeletelése a krémeséhez hasonló.

Fondant bevonat

Kép nélkül
2 dkg vaj
2 kávéskanál rum
néhány csepp ecet

1. A cukrot 1 dl vízzel és az ecettel addig kavargatjuk, amíg a cukor teljesen felolvad, majd erős tűzre forrni tesszük. Már nem szabad kavargatni. Néhány perc után egy kanállal kiveszünk a szirupból, és tányérba öntött kevés hidegvízbe cseppentjük. Ha a szirup a vízben sűrű oldat marad, az edényt a tűzről levesszük, s a szirup tetejét pár csepp vízzel meglocsoljuk.

2. Ezután a lábast jéghideg vízbe állítjuk, és a szirupot egész langyosra hűtjük, amíg a teteje bebőrösödik. (Ha a tetején kristályszemek képződnek, a fondan nem lesz sima.) Ezt követően, fakanál nyelével addig keverjük, amíg kifehéredik, nem nyúlik, és a fénye is megváltozik. Ha túl keményre sikerül, és nem keverhető, kevés vízzel locsoljuk.

Színezhető 1-2 evőkanál feketekávéval, kakaóval, gyümölcslével, de túlhígítani nem szabad, mert nem fog megszáradni! Langyosan kenjük a tortára, de előtte hozzáadjuk a vajat és a rumot, ezektől a bevonat könnyebben kenhető, mégis sietve kell dolgozni vele, mert nagyon gyorsan szárad. Ha azonnal nem használjuk fel, nedves ruhával óvjuk a kiszáradástól. Ez esetben gőz felett langyosítjuk újra.

A bevonat 1 tortához elegendő.

Gyors leveles vajastészta

Kép nélkül
25 dkg vaj
25 dkg liszt
1 késhegynyi
2 evőkanál tejföl
0.5 db leve citrom

A hideg hozzávalókat széles pengéjű késsel összedolgozzuk, és a hűtőszekrényben egy éjjelen keresztül pihentetjük. Hajtogatni, pihentetni nem kell. Minél kevesebbet érünk hozzá a meleg kezünkkel, annál levelesebb lesz a tésztánk. Bármelyik leveles vajastésztából készült süteményt készíthetjük vele.

Kb. 50 dkg tésztát kapunk.

Krémes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2239 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
Krémes
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
twitter