Puncstorta

| Puncstorta receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Puncstorta
Adag: 1 darab
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
5 dkg durvára tört dió
4 evőkanál rum
2 evőkanál kakaópor
3 evőkanál porcukor
5 dkg mazsola
1 dl tej
3 evőkanál eperlekvár
vagy
3 evőkanál málnalekvár
A citrommázhoz:
2 evőkanál meggybefőttlé
½ db citrom leve
A piskótaalaphoz:
8 db tojás
8 evőkanál kristálycukor
8 evőkanál liszt
1 kávéskanál sütőpor

Elkészítés:

1. Elkészítjük a kerek piskótaalapot. Ha kihűlt, alsó és felső részéből egy-egy ujjnyi vastag lapot levágunk, és félretesszük. A többit kockákra vágjuk, mély tálba tesszük.

2. Összekeverjük a kakaóval, a cukorral, a gyümölcslekvárral, a mazsolával, a dióval. A rummal meg annyi tejjel öntözzük meg, hogy lucskos legyen, de nem híg.

3. Az alsó, félretett lapot megkenjük gyümölcsízzel, egyenletes vastagságban ráhalmozzuk a tölteléket, és befedjük a felső, vágott felén szintén gyümölcsízzel megkent tésztalappal. Ráborítunk egy vágódeszkát, és legalább egy fél napra lenyomtatjuk (a szélén a töltelék ne buggyanjon ki).

4. Végül a deszkát levéve a tortát a meggylével színezett citrommázzal bevonjuk, s mielőtt teljesen megkeményedik, rájelöljük a tetejére a szeletek helyét, nehogy szeleteléskor a máz megrepedjen.

Citrommáz

Citrommáz
0.5 db leve citrom
2-3 evőkanál víz

1. A cukrot a citrom levével és a vízzel addig keverjük, amíg a cukor elolvad (kb. 15 perc). Csak annyira híg legyen, hogy rácsurgathassuk a tészta tetejére.

2. A mázzal megkent tortát 1 napig szellős, hűvös helyen szárítjuk.

Az elkészült máz egy torta bevonásához elegendő.

Piskótatészta

Kép nélkül
6 db tojás
12 dkg porcukor
12 dkg liszt
2 mokkáskanál sütőpor

1. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéből habot verünk, kanalanként hozzáadjuk a cukrot, amellyel még tovább verjük, amíg szép fényes és jó kemény lesz a hab. Egyenként elkeverjük benne a tojássárgákat, és az egész masszát még kb. 4-5 percig verjük. (Keverőgéppel gyorsabb, könnyebb a tészta kidolgozása.) Végül lassan adagolva hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, de ezzel már nem verjük, csak könnyedén összedolgozzuk.

2. Sütőpapírral kibélelt tortasütőbe öntjük, tetejét simára igazítjuk. Közepesen forróra előmelegített sütőben kb. 30 percig sütjük. A sütő ajtaját 10 percig ne nyissuk ki, mert a tészta könnyen összeesik. Ha a teteje sütés közben erősen barnul, fehér papírt tegyünk rá és a tüzet csendesítsük. A tészta akkor kész, ha tűvel megszúrjuk a közepét, és kihúzva azt, nem ragacsos a tésztától. A kész piskóta tapintása rugalmas, a teteje nem horpad be.

3. Mikor a tortát kivettük a sütőből, pár percig még szikkadni hagyjuk, azután az oldalát éles, vékony késsel körülvágjuk, gyengén lisztezett deszkára kiborítjuk, és a sütőpapírt lehúzzuk róla. A tésztát csak kihűlés után vágjuk fel.

Puncstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 5477 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
Puncstorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
könyvek