Diós-vaníliás kosárkák

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Diós-vaníliás kosárkák
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dkg félbevágott dióbél
1 teáskanál vaníliakivonat
vagy
8 db réteslap
4 dkg vaj
másfél dl zsíros görög joghurt
4 evőkanál méz
másfél dl tejszín
2 evőkanál kristálycukor
2 db tojás
A meghintéshez:
igény szerint porcukor
A tálaláshoz:
ízlés szerint zsíros görög joghurt

Elkészítés:

1. A vajat megolvasztjuk. Vékonyan kivajazunk 4 kisebb mély, 10 cm átmérőjű tortaformát vagy sütőtálat. A tésztalapokat félbevágjuk, hogy 16, nagyjából négyzetes lapot kapjunk.

2. Az első négyzetet megkenjük egy kevés olvasztott vajjal, és kibéleljük vele az első tortaformát. Még 3 vajjal megkent tésztalapot helyezünk egymásra, kicsit mindig elforgatva. A többi tésztalappal a másik 3 formát béleljük ki, majd a kész formákat tepsire ültetjük.

3. A töltelékhez két evőkanál diót apróra vágunk. A joghurtot a mézzel, tejszínnel, cukorral, tojásokkal és a vaníliakivonattal keverőtálban felverjük. Belekeverjük a felaprított diót.

4. A joghurtos tölteléket a tésztával kibélelt formákba töltjük. A maradék diót durvára törjük, és a töltelék tetejére szórjuk. 180 °C-ra előmelegített sütőbe téve 25-30 percig sütjük, amíg a töltelék érintésre szilárdnak tűnik.

5. A tortácskákat hűlni hagyjuk, majd óvatosan kiemeljük a formából, és porcukrot szitálunk a tetejükre. Egy tálka joghurt kíséretében adjuk az asztalra.

A boltban vásárolt réteslapot enyhén megnedvesített konyharuhába téve, 20-30 percig pihentessük. A megmaradt réteslapokat gyorsan csomagoljuk be légmentesen és tegyük hűtőszekrénybe. A maradék réteslapokat mielőbb használjuk fel!
Amíg egy tésztalappal dolgozunk, a többit megnedvesített konyharuhával takarjuk le, mert a kiszáradt lapok könnyen töredeznek.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Diós-vaníliás kosárkák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1603 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Diós-vaníliás kosárkák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
facebook