Szirupos diós lepény

Baklava

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető olcsó
Szirupos diós lepény
Adag: 1 tepsi (12 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg finomra vágott dióbél
22 és fél dkg réteslap
vagy
22 és fél dkg fillotészta
másfél dl víz
2 teáskanál citromlé
22 és fél dkg méz
½ teáskanál őrölt szegfűszeg
5 és fél dkg kristálycukor
10 dkg vaj
1 teáskanál őrölt fahéj

Elkészítés:

1. A vajat megolvasztjuk, és vékonyan kikenünk egy mély, 25x18 cm-es tepsit.

2. A töltelékhez a diót a cukorral, fahéjjal és szegfűszeggel alaposan elvegyítjük.

3. A tésztalapokat széltében kettévágjuk. Az egyik lappal kibéleljük a tepsit. Megkenjük olvasztott vajjal, rátesszük a következő lapot, megvajazzuk. Ezt a műveletet addig folytatjuk, míg a lapok fele elfogy. A diótölteléket egyenletesen elterítjük a tészta tetején, majd sorban ráfektetjük, és vajjal megkenjük a többi réteslapot. A széleket betűrjük. Éles késsel 12 kockára osztjuk, vagy átlósan felvágjuk a felső tésztaréteget.

4. 220 °C-ra előmelegített sütőbe téve 10 percig sütjük, majd a sütő hőmérsékletét 180 °C-ra csökkentve, további 20 percig sütjük, amíg a teteje szép aranybarnára pirul.

5. Épp mielőtt a tészta megsül, elkészítjük a mézes szirupot. A mézet a citromlével és vízzel lábosba töltjük, és 5 percig lassú tűzön melegítjük, amíg jól elkeveredik. Félretesszük.

6. Amikor a tészta megsült, kivesszük a sütőből, és egyenletesen meglocsoljuk a mézes sziruppal. Félretesszük és hűlni hagyjuk. Tálalás előtt a vágás mentén feldaraboljuk.

Amíg egy tésztalappal dolgozunk, a többit megnedvesített konyharuhával takarjuk le, mert a kiszáradt lapok könnyen töredeznek.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Szirupos diós lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 891 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Szirupos diós lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
van itthon