Paradicsomos piláf

Elkészítési idő: 40 perc Munkaidő: 10 perc könnyen elkészíthető olcsó
Paradicsomos piláf
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg hámozott, konzerv paradicsom
22 és fél dkg hosszúszemű fehér rizs
2 evőkanál fenyőmag
1 teáskanál szárított menta
1 csipet kristálycukor
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 fej finomra vágott vöröshagyma
3 evőkanál olívaolaj
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A tálaláshoz:
igény szerint cikkekre vágott citrom

Elkészítés:

1. Az olajat vastag aljú, fedeles serpenyőben felforrósítjuk, beleszórjuk az apróra vágott vöröshagymát és fokhagymát, majd kb. 5 perc alatt üvegesre pároljuk. Beletesszük a megmosott rizst, 2-3 percig kevergetjük benne, amíg a rizsszemek áttetszővé válnak.

2. Hozzáadjuk a paradicsomot a levével és a cukorral együtt, felöntjük a csirkealaplével vagy a zöldségalaplével, mentával, sóval és borssal ízesítjük. Felforraljuk, majd a serpenyőt szorosan lefedjük, és lassú tűzön kb. 15 percig pároljuk, amíg a rizs megpuhul, és magába szívja az összes folyadékot. Párolás közben nem kevergetjük. Amikor elkészült, óvatosan beleforgatjuk a fenyőmagot.

3. Levesszük a fedőt, a serpenyőt konyharuhával letakarjuk, a fedőt visszatesszük, és 10 percig meleg helyen szikkasztjuk a rizst. Villával vigyázva átforgatjuk, hogy elválasszuk egymástól a rizsszemeket.

4. Citromgerezdekkel körítve tálaljuk, amit ki-ki ízlés szerint facsarhat rá a piláfra.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Paradicsomos piláf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1350 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Paradicsomos piláf
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
twitter