Reszelt burgonyás lepény

Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 50 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Reszelt burgonyás lepény
Adag: 4-6 főre (18 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg burgonya
1 nagyobb fej vöröshagyma
2 db felvert tojás
2 evőkanál kukoricaliszt
dl olaj
Mártogató-szósz:
1 evőkanál szezámolaj
1 evőkanál fehérbor
dl szójaszósz
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
2 szál vékonyra szeletelt újhagyma
2 teáskanál fehér szezámmag
2 teáskanál porcukor
1 teáskanál apróra vágott piros chilipaprika

Elkészítés:

1. A mártogatóhoz egy száraz serpenyőben közepes hőfokon 3-4 percig pirítjuk a szezámmagot, a serpenyőt finoman addig rázogatjuk, míg a szezámmag aranybarna lesz; azonnal kivesszük a serpenyőből, nehogy megégjen, és 5 percig hűtjük. Hozzáadjuk a fokhagymát, az újhagymát, a szójaszószt, a fehérbort, a szezámolajat, a cukrot és a chilit. Jól összekeverjük, tálba tesszük.

2. A burgonyát meghámozzuk, és durvára reszeljük. Egy nagy tálba tesszük a burgonyát a vöröshagymával, tojással és kukoricaliszttel, és sózzuk, borsozzuk. Alaposan összekeverjük, ügyeljünk arra, hogy a kukoricalisztet is teljesen elkeverjük.

3. Egy nagy, vastag aljú serpenyőben (a fritőz is jó erre) felhevítjük az olajat. Kb. 1 púpozott evőkanálnyi keveréket a forró felszínre ejtünk, és a kanál hátával finoman lenyomkodjuk, hogy a lepény kb. 6 cm-es legyen. 2-3 percig sütjük, míg aranybarna lesz. Egy omlett-kiszedő kanállal megfordítjuk, és a másik oldalát további 2 percig sütjük. Egyszerre 4-5, vagy annyi lepényt sütünk, amennyi belefér a serpenyőbe. A serpenyő ne egyen túl forró, mert akkor a lepény megég, nem sül át. 120 °C-os (gáz 1-2. fokozat) sütőben melegen tartjuk őket, míg a többi kisül.

4. Szósszal harapnivalónak, rizzsel és kim chivel önálló fogásként tálaljuk.

Minden hozzávalót készítsünk elő, mielőtt a burgonyát lereszeljük, mert gyorsan elszíneződik.

Kim chi

Kim chi
1 nagyobb kínai kel
16 dkg tengeri só
5 szál apróra vágott újhagyma
1-3 evőkanál friss, apróra vágott chilipaprika
1 db 5 cm-es, frissen reszelt gyömbér
6 dl víz
0.5 teáskanál cayenne-bors
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál porcukor

1. A káposztát először félbe, majd nagy falatnyi darabokra vágjuk. Egy nagy tálba egy réteg káposztát teszünk, és megszórjuk egy kis sóval. Tovább rétegezzük a káposztát a sóval (1. kép), az utolsó a réteg só legyen.

2. A káposzta tetejére egy minél jobban illeszkedő lapos tányért teszünk. Konzerveket vagy egy kis téglasúlyt teszünk a tányérra (2. kép), hogy lenyomja, és a tálat egy hűvös helyre tesszük 5 napra.

3. A súlyt és a tányért levesszük, a levet leöntjük, és a káposztát hideg folyó vízben jól leöblítjük. A felesleges vizet kinyomkodjuk (3. kép), a káposztát összekeverjük a cayenne-borssal, újhagymával, gyömbérrel, chilivel és cukorral.

4. A káposztát jól összekeverjük, és egy nagy sterilizált üvegbe kanalazzuk. A tetejére vizet öntünk, és egy szorosan illeszkedő fedővel lezárjuk. Fogyasztás előtt 3-4 napig a hűtőben tartjuk.

Reszelt burgonyás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1490 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Reszelt burgonyás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
ételfotó