Spenótos-fetás lepény

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 35 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Spenótos-fetás lepény
Adag: 1 tepsi (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg feta sajt
50 dkg felolvasztott mirelit spenót
vagy
100 dkg zsenge spenót
22 és fél dkg fillotészta
vagy
22 és fél dkg réteslap
10 dkg vaj
3 db felvert tojás
2 evőkanál friss, apróra vágott kapor
4 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A töltelékhez serpenyőben felforrósítjuk az olajat, és a vöröshagymát üvegesre pároljuk benne. Hozzáadjuk a friss spenótot (csak annyi vízre van szükségünk, amennyi a megmosása után a levelein maradt) vagy a fagyasztott spenótot, és 2-5 percig pároljuk, amíg összeesik, illetve átmelegszik. Levesszük a tűzről, és hűlni hagyjuk.

2. Amikor a spenót kihűlt, hozzáadjuk a petrezselymet, a kaprot és a tojást. Belemorzsoljuk a feta sajtot, sóval, borssal ízesítjük, majd jól összekeverjük.

3. A vajat megolvasztjuk, és egy kevéssel kikenünk egy 30 x 20 cm-es fém tepsit. A tésztalapokat keresztben kettévágjuk. Veszünk egy lapot (a többit letakarjuk!), és kibéleljük vele a tepsi alját és oldalait. A tésztalapot megkenjük egy kis olvasztott vajjal. Ezt megismételjük a lapok felével, mindegyiket megkenjük vajjal.

4. A tésztán szétterítjük a tölteléket, majd a tetejére tesszük a többi tésztalapot, mindegyiket megkenjük vajjal, és a szélüket betűrjük. A felső tésztaréteget éles késsel 6 részre vágjuk.

5. 190 °C-ra előmelegített sütőbe téve 40 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón vagy hidegen tálaljuk.

Amíg egy tésztalappal dolgozunk, a többit megnedvesített konyharuhával takarjuk le, mert a kiszáradt lapok könnyen töredeznek.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Spenótos-fetás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2793 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Spenótos-fetás lepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
ételfotó