Piláf garnélával

| Piláf tenger gyümölcseivel receptek
Elkészítési idő: 55 perc Munkaidő: 25 perc könnyen elkészíthető drága
Piláf garnélával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
40 dkg tisztított, főtt garnélarák
3 evőkanál olívaolaj
1 fej finomra vágott vöröshagyma
1 db kimagozott, csíkokra vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 gerezd zúzott fokhagyma
7 dl halalaplé
vagy
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
igény szerint fekete olajbogyó
igény szerint főtt garnélarák
néhány gerezd citrom
A tálaláshoz:
ízlés szerint reszelt pecorino sajt
vagy
ízlés szerint reszelt kefalotiri sajt
ízlés szerint kockára vágott feta sajt

Elkészítés:

1. Egy nagyobb, fedeles serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a paprikacsíkokkal meg a fokhagymával együtt, és 5 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és 2-3 percig kevergetjük, míg a rizsszemek áttetszővé válnak.

2. Felöntjük a zöldségalaplével, csirkelevessel vagy halalaplével, beletesszük a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Felforraljuk, majd szorosan záró fedő alatt, lassú tűzön, 15-20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és magába szívja az összes folyadékot. Főzés közben nem keverjük meg a rizst, nehogy összetörjük a szemeket. Amikor elkészült, nagyon óvatosan beleforgatjuk a garnélákat.

3. Levesszük a fedőt, az edényt konyharuhával letakarjuk, visszatesszük rá a fedőt, és 10 percre meleg helyre állítjuk, hogy a rizs felszívja a nedvességet. Villával óvatosan megkeverjük, hogy elválasszuk egymástól a rizsszemeket.

4. Egészben hagyott garnélákkal, citromgerezdekkel és fekete olajbogyóval körítve tálaljuk. Megszórjuk a reszelt kefalotiri vagy pecorino sajttal, és egy tálkában kockára vágott feta sajtot kínálunk hozzá.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Piláf garnélával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1418 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Piláf garnélával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
ételfotó