Piláf garnélával



Elkészítés:
1. Egy nagyobb, fedeles serpenyőben felforrósítjuk az olajat. Beletesszük a vöröshagymát a paprikacsíkokkal meg a fokhagymával együtt, és 5 perc alatt üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst, és 2-3 percig kevergetjük, míg a rizsszemek áttetszővé válnak.
2. Felöntjük a zöldségalaplével, csirkelevessel vagy halalaplével, beletesszük a babérlevelet, sózzuk és borsozzuk. Felforraljuk, majd szorosan záró fedő alatt, lassú tűzön, 15-20 percig főzzük, amíg a rizs megpuhul, és magába szívja az összes folyadékot. Főzés közben nem keverjük meg a rizst, nehogy összetörjük a szemeket. Amikor elkészült, nagyon óvatosan beleforgatjuk a garnélákat.
3. Levesszük a fedőt, az edényt konyharuhával letakarjuk, visszatesszük rá a fedőt, és 10 percre meleg helyre állítjuk, hogy a rizs felszívja a nedvességet. Villával óvatosan megkeverjük, hogy elválasszuk egymástól a rizsszemeket.
4. Egészben hagyott garnélákkal, citromgerezdekkel és fekete olajbogyóval körítve tálaljuk. Megszórjuk a reszelt kefalotiri vagy pecorino sajttal, és egy tálkában kockára vágott feta sajtot kínálunk hozzá.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.
Csirke alapleves

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.