Karamellizált garnéla

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg nyers rák
¼ db csíkokra vágott piros húsú paprika
½ teáskanál
1 evőkanál lágy barna cukor
1 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál halszósz
3 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 evőkanál olaj
6 szál újhagyma
A karamellmártáshoz:
4 evőkanál kristálycukor
7 evőkanál víz

Elkészítés:

1. Mindegyik garnéla fejét levesszük, és egy vékony tűvel eltávolítjuk a tápcsatornáját, a farkát, a páncélját és a lábait rajta hagyjuk. A garnélákat folyó víz alatt lemossuk, és papírtörlővel leitatjuk róluk a nedvességet.

2. Az újhagyma felét finomra aprítjuk. A többit 4 cm hosszú darabokra szeljük, majd a darabokat vékony csíkokra vágjuk.

3. Egy vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat; beletesszük a fokhagymát, a felaprított újhagymát és a garnélákat, és közepes hőfokon kb. 3 percig sütjük, a garnélákat megforgatva, míg rózsaszínűek lesznek (1. kép). Rácsepegtetjük a karamellmártást és a halszószt, és 1 percig főzzük. Hozzáadjuk a zöldcitromlét, a cukrot, a sót és a többi újhagymát (2. kép). Jól összeforgatjuk, és a paprikával körítve azonnal tálaljuk. Ha a garnélák páncélja puha, akkor ehetők, de kézmosó tálat és szalvétát is teszünk az asztalra, hogy a vendégek tetszés szerint kibonthassák a garnélákat a páncéljukból.

A karamellmártáshoz egy kis lábosban elkeverjük a cukrot a vízzel. Lassú tűzön, forralás nélkül kevergetjük, míg a cukor feloldódik. A szirupot felforraljuk, majd ismét lassú tűzön kb. 5 percig főzzük, míg a szirup sötét aranyszínű lesz. Vigyázunk, nehogy megégjen. A lábost levesszük a tűzről, és 4 evőkanál vizet adunk hozzá - fröcskölni és sisteregni fog, és a karamell kemény csomókká áll össze (3. kép). A lábost visszatesszük a tűzre, és kevergetve addig főzzük, míg a csomók ismét folyékonnyá válnak. A mártás a hűtőben akár 1 hétig is eláll.

Karamellizált garnéla Karamellizált garnéla Karamellizált garnéla
Karamellizált garnéla
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1493 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Karamellizált garnéla
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
tippek, fortélyok