Csirke tésztában

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Csirke tésztában
Adag: 1 tepsi (6-8 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 db konyhakész csirke
22 és fél dkg réteslap
vagy
22 és fél dkg fillotészta
1 kisebb fej félbevágott vöröshagyma
3 nagyobb fej finomra vágott vöröshagyma
1 szál karikára vágott sárgarépa
1 szál szeletelt szárzeller
1 db citrom héja
10 szem bors
15 dkg vaj
5 dkg liszt
másfél dl tej
3 db felvert tojás
3 dkg reszelt kefalotiri sajt
vagy
3 dkg reszelt pecorino sajt
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A kb. másfél kilós csirkét fazékba tesszük a félbevágott hagymával, a sárgarépával, a szárzellerrel, a citromhéjjal, a babérlevéllel és az egész borssal. Annyi hideg vizet adunk hozzá, amennyi ellepi, és felforraljuk. Lefedjük, és kis lángon főzzük 60 percen át, illetve amíg a hús átfő.

2. Kivesszük a csirkét, és félretesszük hűlni. Az alaplét felforraljuk, és addig főzzük, amíg bő 6 dl marad belőle. Átszűrjük és félretesszük. A csirkét kicsontozzuk, lebőrözzük és falatnyi darabokra vágjuk.

3. Az aprított hagymát 5 dkg vajban üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a lisztet, és 1-2 percig kevergetve pirítjuk. Fokozatosan belekeverjük az alaplét a tejjel. Állandóan keverve felforraljuk, 1-2 percig kis lángon főzzük, amíg sűrű, sima mártást kapunk. Levesszük a lángról, beletesszük a húst, és sózzuk, borsozzuk. Hagyjuk kicsit hűlni, majd belekeverjük a sajtot és a tojást.

4. Vékonyan kivajazunk egy mély, 20 x 30 cm-es fémtepsit. A tésztalapokat keresztben kettévágjuk. Egy lappal kibéleljük a tepsit, és megkenjük olvasztott vajjal. A lapok felét rátesszük, mindegyiket megvajazzuk. Szétterítjük rajta a tölteléket, majd egyenként a tetejére tesszük a többi megvajazott tésztalapot, a széleiket lenyomkodjuk. A felső lapokat 6 vagy 8 négyzetre vágjuk. 190 °C-ra előmelegített sütőben 50 perc alatt aranyszínűre sütjük. Melegen tálaljuk.

Amíg egy tésztalappal dolgozunk, a többit megnedvesített konyharuhával takarjuk le, mert a kiszáradt lapok könnyen szakadnak.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Csirke tésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 989 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Csirke tésztában
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
twitter