Bárányhúsos-burgonyás muszaka

Elkészítési idő: 105 perc Munkaidő: 40 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Bárányhúsos-burgonyás muszaka
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
35 dkg sovány darált bárányhús
1 nagyobb szeletelt padlizsán
50 dkg karikára vágott burgonya
1 evőkanál olívaolaj
1 gerezd zúzott fokhagyma
1 fej finomra aprított vöröshagyma
25 dkg szeletelt gomba
40 dkg konzerv zöldfűszeres paradicsom
2 evőkanál kukoricakeményítő
2 evőkanál víz
2 db tojás
12 dkg krémsajt
másfél dl natúr joghurt
5 dkg reszelt pecorino sajt
vagy
5 dkg reszelt kefalotiri sajt
másfél dl bárányhúsalaplé
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint friss petrezselyemzöld
A tálaláshoz:
ízlés szerint salátalevél

Elkészítés:

1. Az olajat egy nagyobb lábosban felforrósítjuk, a vöröshagymát a fokhagymával együtt beletesszük, és 3-4 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst a gombával, és 5 percig pirítjuk, amíg a hús barnulni kezd. Belekeverjük a darabolt paradicsomot a bárányhúslevessel vagy zöldségalaplével együtt, az egészet felforraljuk, és 10 percig lassú tűzön főzzük. A keményítőt egy kevés hideg vízzel simára keverjük, és a húsos mártáshoz adjuk. Folyamatos keverés mellett addig főzzük, amíg besűrűsödik.

2. A húsos massza felét tűzálló tál aljára simítjuk. Befedjük a padlizsánkarikákkal, majd a maradék hús következik. A 10 percig előfőzött, karikákra vágott burgonyával fedjük be.

3. A tojást a krémsajttal és a joghurttal elkeverjük, sóval, borssal ízesítjük. Ráöntjük a burgonyára úgy, hogy az egészet befedje. A reszelt sajttal meghintjük.

4. Előmelegített sütőben, 190 °C-on 45 percig sütjük, vagy amíg a tojásos keverék megszilárdul, és aranyszínűre pirul. Petrezselyemlevélkékkel díszítjük, és salátalevelekkel körítve tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Bárányhúsalaplé

Kép nélkül
150 dkg báránycsont
30 dl víz
6 szem bors
1 csokor bouquet garni
1 szál darabolt szárzeller
1 szál darabolt póréhagyma
2 szál darabolt sárgarépa
1 fej negyedelt hagyma

1. A báránycsontokat a hentessel daraboltassuk akkorára, hogy beleférjenek a fazékba. A báránycsontot egy nagy fazékba tesszük. Annyi vizet öntünk rá, amennyi ellepi, és felforraljuk Utána leöntjük róla a vizet, és a csontokat leöblítjük.

2. A csontokat egy másik fazékba tesszük. Hozzáadjuk az elnegyedelt hagymát, a sárgarépát, a póréhagymát és a szál szárzellert, a bouquet garnit és a borsot. Felöntjük a vízzel.

3. Felforraljuk, majd kisebbre kapcsoljuk a lángot, és 120-180 percig lassan főzzük. Közben időnként lemerjük róla a zsírt és a habot (a legjobb lapos drótszűrővel).

4. A csontokat és a zöldséget finom lyukú szűrővel egy tál fölé emeljük. Kanállal jól kinyomkodjuk, hogy távozzon belőlük a folyadék. Több órára hideg helyre tesszük, és a megdermedt zsírt leszedjük róla.

Bárányhúsos-burgonyás muszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1986 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Bárányhúsos-burgonyás muszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
recepttár