Sült bárány rizsszemtésztával

Sült bárány orzóval

Elkészítési idő: 90 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sült bárány rizsszemtésztával
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
75 dkg kicsontozott báránylapocka
vagy
75 dkg kicsontozott báránylábszár
vagy
25 dkg rövid szemű rizs
másfél dl hideg víz
másfél dl forrásban lévő víz
2 nagy gerezd vékonyra szeletelt fokhagyma
½ db karikára vágott citrom
1 evőkanál friss, apróra vágott oregánó
2 nagy gerezd apróra vágott fokhagyma
80 dkg konzerv, apróra vágott paradicsom
1 csipet kristálycukor
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. Ha szükséges, a lábszárat szétbontjuk és kiterítjük. A citromkarikákat a közepére helyezzük, meghintjük az oregánó felével, a felaprított fokhagymával, sóval és borssal. A húst felgöngyöljük, és konyhai zsineggel körülkötözzük. A húson éles kés hegyével keskeny vágásokat ejtünk, és a fokhagymaszeleteket a hasítékokba dugjuk.

2. Kiszámítjuk, mennyi idő alatt sül meg. Általában 50 dekánként 30 percet számítunk, és hozzáadunk még egyszer 20 percet. (Esetünkben ez kb. 65 perc).

3. A paradicsomot a levével együtt, valamint a hideg vízzel, a maradék oregánóval, a cukorral meg a babérlevéllel mély tepsibe tesszük, a bárányt ráhelyezzük, olívaolajjal meglocsoljuk, és sóval, borssal ízesítjük.

4. A bárányt előmelegített sütőbe téve 180 °C-on sütjük. 15 perccel az elkészülte előtt forrásban lévő vizet keverünk a paradicsommártáshoz, és beleszórjuk az orzó tésztát vagy a rizst. Ha a mártás nagyon sűrűnek tűnik, még egy kis vízzel hígítjuk. Negyedórára visszatoljuk a sütőbe, vagy amíg a bárány és a tészta is teljesen megpuhul, a paradicsomos mártás pedig besűrűsödik.

5. Tálaláskor a húst szeletekre vágjuk, a paradicsommártásos orzóval körítve tálaljuk.

Bárány lábszárból nem készíthető el, mivel nincs rajta értékelhető húsmennyiség, gyakorlatilag nem kicsontozható.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.
Sült bárány rizsszemtésztával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1644 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Sült bárány rizsszemtésztával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
van itthon