Halleves garnélával



Elkészítés:
1. A halfilét 2 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik garnélát kivesszük a páncéljából, tápcsatornáját eltávolítjuk.
2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat; beletesszük a gyömbért, a fenyérfüvet, a chilit és a hagymát, és közepes hőfokon kb. 5 percig keverjük, míg a hagyma aranyszínű lesz.
3. Beletesszük a serpenyőbe a paradicsomot, és 3 percig pároljuk. Belekeverjük a halalaplét, a vizet, a citromleveleket, az ananászt, a tamarinduszt, a pálmacukrot, a zöldcitromlét és a halszószt; lefedjük, felforraljuk, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.
4. Beletesszük a serpenyőbe a halfilét, a garnélákat és a koriandert, és lassú tűzön 10 percig főzzük, vagy míg a tenger gyümölcsei megpuhulnak. Azonnal tálaljuk.
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.