Halleves garnélával

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Halleves garnélával
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
16 dkg friss, apróra vágott ananász
50 dkg nyers garnélarák
1 db 5 cm-es, frissen reszelt gyömbér
2 evőkanál zöldcitromlé
1 evőkanál tamarindpüré
4 db csíkokra vágott kaffircitromlevél
7 és fél dl víz
7 és fél dl halalaplé
4 db hámozott, apróra vágott paradicsom
2 fej apróra vágott vöröshagyma
3 kisebb apróra vágott piros chilipaprika
3 evőkanál apróra vágott fenyérfű
1 evőkanál halszósz
2 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
1 evőkanál olaj
1 evőkanál lágy barna cukor
vagy
1 evőkanál reszelt pálmacukor

Elkészítés:

1. A halfilét 2 cm-es kockákra vágjuk. Mindegyik garnélát kivesszük a páncéljából, tápcsatornáját eltávolítjuk.

2. Egy nagy serpenyőben felhevítjük az olajat; beletesszük a gyömbért, a fenyérfüvet, a chilit és a hagymát, és közepes hőfokon kb. 5 percig keverjük, míg a hagyma aranyszínű lesz.

3. Beletesszük a serpenyőbe a paradicsomot, és 3 percig pároljuk. Belekeverjük a halalaplét, a vizet, a citromleveleket, az ananászt, a tamarinduszt, a pálmacukrot, a zöldcitromlét és a halszószt; lefedjük, felforraljuk, majd lassú tűzön 15 percig főzzük.

4. Beletesszük a serpenyőbe a halfilét, a garnélákat és a koriandert, és lassú tűzön 10 percig főzzük, vagy míg a tenger gyümölcsei megpuhulnak. Azonnal tálaljuk.

Friss és gyümölcsös, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.

Halalaplé

Kép nélkül
200 dkg apróra vágott halcsont
1 fej apróra vágott vöröshagyma
1 szál apróra vágott szárzeller
25 dl víz
1 db leve citrom
12 szem bors

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.

A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).

2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).

3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.

Halleves garnélával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1576 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Halleves garnélával
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
pinterest