Joghurtos paradicsomleves



Elkészítés:
1. A friss paradicsomot nagy lyukú reszelőn átnyomjuk, a héjat kidobjuk. Az olajat felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát meg a fokhagymát, és 5 perc alatt üvegesre sütjük. Beletesszük a paradicsomot is, és lassú tűzön további 5 percig pároljuk.
2. Felöntjük a levessel, hozzáadjuk a szárított paradicsomot, kakukkfűvel, fahéjjal, sóval, borssal ízesítjük, felforraljuk, és 10 percig lassú tűzön, gyöngyözve forraljuk.
3. Kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Hozzákeverjük a joghurtot. Ha szükséges, sóval, borssal utánízesítjük.
4. Ha forrón kínáljuk, lassú tűzön melegítsük fel, ügyelve, hogy ne forrjon fel, mert a joghurt kicsapódik. Ha hidegen tálaljuk, akkor előzőleg 3-4 órára hűtsük be.
Zöldségalaplé

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.
2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.