Leves sült zöldségekből

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 30 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Leves sült zöldségekből
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 gerezd héjas fokhagyma
4 db paradicsom
2 db padlizsán
1 szál friss oregánó
4 evőkanál olívaolaj
2 fej héjas vöröshagyma
vagy
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, apróra vágott petrezselyem
vagy
ízlés szerint friss bazsalikomlevél

Elkészítés:

1. A padlizsánt beszurkáljuk, és tepsibe fektetjük. Mellé tesszük a paradicsomot, a paprikát, a hámozatlan vörös- és fokhagymát. Meglocsoljuk 2 evőkanál olívaolajjal. 180 °C-on 30 percig sütjük, majd kivesszük a paradicsomokat. A többi zöldséget további 30 percen át sütjük, amíg mind megpuhul, a paprika héja pedig megfeketedik.

2. A sült zöldséget mély tálba szedjük, befedjük egy nedves konyharuhával. Ha már kihűlt, a padlizsánokat hosszában kettévágjuk, kikanalazzuk a belsejüket, és áttesszük egy másik tálba. A paradicsom héját lehúzzuk, majd félbevágjuk, kimagozzuk, és a húsát a padlizsánhoz adjuk. A paprika héját lehúzzuk, közben a tál fölé tartjuk, hogy a kicsorgó lé ne menjen veszendőbe. Eltávolítjuk a szárát és a magokat, a húsát a zöldségekhez adjuk. A vöröshagymát meghámozzuk, negyedeljük, a fokhagymát kinyomjuk a héjából és a zöldségekhez keverjük.

3. A maradék olajat felforrósítjuk, beleöntjük a zöldségeket a kifolyt lével együtt. Hozzáadjuk az oregánóleveleket, sózzuk, borsozzuk és lassú tűzön, gyakori kevergetés mellett kb. 30 percig pároljuk. Hozzáöntjük a csirkealaplét vagy zöldségalaplét és az egészet 30 percig gyöngyözve forraljuk.

4. Kicsit hűlni hagyjuk, majd botmixerrel vagy turmixgépben pürésítjük. Ha szükséges, újra felforrósítjuk. Bazsalikomlevelekkel vagy apróra vágott petrezselyemmel tálaljuk.

Zöldségalaplé

Kép nélkül
0.5 db durvára vágott zellergumó
1 db durvára vágott, közepes méretű sárgarépa
1 szál durvára vágott szárzeller
10 dkg apróra vágott csiperkegomba
2 db érett, negyedekre vágott paradicsom
1 nagy csipet
1 evőkanál reszelt narancshéj
6 szem fehér bors
2 gerezd félbevágott fokhagyma
1 fej durvára vágott vöröshagyma
1 szál durvára vágott póréhagyma

1. Nagyobb edénybe tesszük a zöldségeket és a gombát, felöntjük 1.5 liter vízzel. Belekeverjük a fokhagymát, az egész borsot, a szerecsendiót, a narancshéjat (ezeket célszerű kisebb gézdarabba kötve a vízbe lógatni, így főzés után nagyon könnyű eltávolítani a levesből), a bouquet garnit és a sót. Felforraljuk, majd fedő alatt, közepes lángon 45 percig főzzük.

2. A zöldséges levet hagyjuk kihűlni. Nagyobb edényre drótszűrőt ültetünk, és a levet átszűrjük, a zöldségeket kanál hátával áttörjük, a fűszereket kidobjuk.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Leves sült zöldségekből
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1728 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Leves sült zöldségekből
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
bevásárlólista