Görög halászlé



Elkészítés:
1. A megmosott halhúst (tőkehalat, lepényhalat, óriás laposhalat, ördöghalat, tengeri süllőt) nagyobb darabokra vágjuk, és közben eltávolítjuk a bőrét. Az olajat egy nagyobb lábosban felforrósítjuk, beletesszük a vöröshagymát, a fokhagymát és a szárzellert. Mintegy 5 percig pirítjuk, amíg a hagyma üvegessé válik.
2. Beletesszük a halszeleteket és a rákokat, hozzáadjuk a bort, a paradicsomot, a vékonyan lehántott narancshéjat, a kakukkfüvet, a petrezselymet, a babérlevelet, sózzuk, borsozzuk, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy ellepje. Felforraljuk, majd fedő nélkül 15 percig gyöngyözve forraljuk.
3. A levest forrón tányérokba merjük. Citromgerezdet és croutont (pirított kenyérkockát) kínálunk hozzá.
Kruton
A kruton készítéséhez levágjuk a kenyérszeletek héját, majd a szeleteket 5 mm-es kockákra vágjuk. Egy vastag aljú serpenyőben, a felhevített olívaolajban, állandó kevergetés és rázogatás mellett, megpirítjuk a kockákat. Az egyenletesen megpirult kockákat papírtörlőre szedjük, és félretesszük.