Sajtos táskák

Elkészítési idő: 35 perc Munkaidő: 20 perc könnyen elkészíthető olcsó
Sajtos táskák
Adag: 1 tepsi (32 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg feta sajt
8 lap fillotészta
vagy
8 db réteslap
1 dl olívaolaj
2 db felvert tojás
3 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
12 dkg túró
ízlés szerint bors

Elkészítés:

1. A fetát egy tálban elmorzsoljuk. Hozzáadjuk a túrót, a petrezselymet meg a tojást, és villával alaposan felverjük, majd eldolgozzuk a masszát. Borssal ízesítjük.

2. A tésztalapokat hosszában 7 cm széles csíkokra vágjuk. Veszünk egy csíkot, megkenjük olívaolajjal. Púpozott evőkanál sajtkeveréket halmozunk a bal alsó sarkára. Ezt a sarkot megemeljük és a tölteléken áthajtjuk úgy, hogy az a hosszanti oldallal érintkezve háromszög formát zárjon be. Most áthajtjuk a másik oldalra úgy, hogy bezárja a tölteléket, és addig folytatjuk, míg egy csinos háromszögletű csomagocskát kapunk. Kiolajozott tepsibe fektetjük. A többi tésztacsíkot hasonlóképpen hajtogatjuk, amíg a töltelékből futja.

3 A tésztatáskákat előmelegített sütőbe téve, 190 °C-on kb. 15 percig sütjük, amíg aranybarnára pirulnak. Forrón tálaljuk.

Egyszerre egy lappal dolgozunk, a többit megnedvesített konyharuhával letakarjuk, mert a kiszáradt lapok könnyen szakadnak.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Sajtos táskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2772 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Sajtos táskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
google+