Töltött szőlőlevél

Dolmades, Dolmadesz

Elkészítési idő: 115 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Töltött szőlőlevél
Adag: 4 főre (30 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
22 és fél dkg konzerv szőlőlevél
11 és fél dkg rizottórizs
vagy
11 és fél dkg rövid szemű rizs
1 db citrom leve
2 evőkanál friss, apróra vágott petrezselyemzöld
1 evőkanál friss, apróra vágott kapor
1 evőkanál friss, apróra vágott mentalevél
3 szál finomra vágott újhagyma
5 és fél dkg finomra vágott fenyőmag
1 gerezd finomra vágott fokhagyma
1 kisebb fej finomra vágott vöröshagyma
1 ¾ dl olívaolaj
5 és fél dkg mazsola
vagy
5 és fél dkg ribizli
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A tálaláshoz:
néhány gerezd citrom
igény szerint zsíros görög joghurt

Elkészítés:

1. A szőlőleveleket leforrázzuk, és 20 percig állni hagyjuk. Leöntjük róla a vizet, 20 percre hideg vízbe áztatjuk. Újra leöntjük róla a vizet, és félretesszük.

2. Ezalatt a rizsre annyi hideg vizet öntünk, hogy ellepje, és felforraljuk. Lassú tűzön pároljuk 15-20 percig, amíg teljesen megpuhul. Lecsepegtetjük és hűlni hagyjuk.

3. Két evőkanál olívaolajban a vöröshagymát a fokhagymával üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a rizst a fenyőmaggal, ribizlivel vagy mazsolával, újhagymával, mentával, kaporral és petrezselyemmel együtt. Kevés sóval és sok borssal ízesítjük, összekeverjük.

4. Az egyik szőlőlevelet fonákjával felfelé a munkalapra helyezzük. Kevés tölteléket kanalazunk a levél közepére, és ráhajtjuk az alsó felét. A tölteléket középen tartva behajtjuk a levél oldalsó széleit, és az egészet felcsavarjuk. Óvatosan összenyomjuk, hogy egyben maradjon. Hajtott oldalukkal lefelé, nagy tűzálló tálban szorosan egymás mellé helyezzük.

5. A maradék olajat elkeverjük a citromlével, 1,5 dl vízzel, és ráöntjük a tekercsekre. Ráborítunk egy nagyobb lapos tányért, hogy a tekercsek ne mozduljanak el, és rátesszük az edény fedelét is. Felforraljuk, és lassú tűzön 45 percig pároljuk. A főzőlében hagyjuk kihűlni.

6. Langyosan vagy behűtve, citromgerezdekkel és görög joghurttal körítve tálaljuk.

Töltött szőlőlevél
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1797 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Töltött szőlőlevél
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
vegetáriánus ételek