Fokhagymás-padlizsános mártogató

Fokhagymás-padlizsános dip

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető olcsó
Fokhagymás-padlizsános mártogató
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 nagyobb padlizsán
2 gerezd zúzott fokhagyma
½ db citrom leve
másfél dl zsíros görög joghurt
ízlés szerint
ízlés szerint bors
A díszítéshez:
ízlés szerint friss, apróra vágott petrezselyemzöld
A tálaláshoz:
ízlés szerint keksz
vagy
ízlés szerint csíkokra vágott zöld húsú paprika
vagy
ízlés szerint csíkokra vágott piros húsú paprika

Elkészítés:

1. A megmosott padlizsánt villával beszurkáljuk, és sütőlemezre fektetjük. Előmelegített sütőbe téve 190 °C-on 45 percig sütjük, vagy amíg teljesen megpuhul. Kicsit hűlni hagyjuk, majd hosszában félbevágjuk, és kikanalazzuk a húsát.

2. Vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olajat, beletesszük a padlizsán húsát, és 5 percig pirítjuk az olajban. A masszát a robotgép tartályába kanalazzuk, hozzáadjuk a citromlét, és sima krémmé keverjük. Fokozatosan adagoljuk hozzá a joghurtot, majd a fokhagymát és a római köményt is beletesszük. Sóval, borssal ízesítjük.

3. Átöntjük a tálalóedénybe, és legalább 60 percre behűtjük.

4. Frissen aprított petrezselyemmel díszítjük, paprikacsíkokkal vagy szezámmagos keksszel tálaljuk.

Szezámmagos keksz

Szezámmagos keksz
3 evőkanál szezámmag
1 kisebb tojásfehérje
3-4 evőkanál hideg víz
2 evőkanál vaj
0.5 teáskanál
2 evőkanál friss, apróra vágott kakukkfű
1 db héja, finomra reszelt citrom
15 dkg liszt
ízlés szerint frissen őrölt bors
A nyújtáshoz::
igény szerint liszt

1. A lisztet 2 evőkanál szezámmaggal, a citromhéjjal, kakukkfűvel, sóval és borssal tálba szórjuk. A felkockázott vajat elmorzsoljuk a liszttel, míg finoman szemcsés állagúvá válik. Fokozatosan adagoljuk hozzá a vizet, amíg a massza kemény tésztává áll össze.

2. Enyhén belisztezett gyúródeszkára vagy munkafelületre borítjuk, és igen vékonyra nyújtjuk. Egy 5 cm átmérőjű kerek süteményformával kiszaggatjuk, és a korongokat a tepsibe fektetjük.

3. A tetejüket megkenjük tojásfehérjével, és megszórjuk a maradék szezámmaggal. Előmelegített sütőben, 190 °C-on 20-25 percig sütjük, amíg enyhén barnulni kezdenek. Rácsra téve hűlni hagyjuk.

4. Légmentesen záródó dobozban tároljuk.

Fokhagymás-padlizsános mártogató
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2885 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
Fokhagymás-padlizsános mártogató
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög konyha Görög konyha
(Vince Kiadó, 2011)

A görög konyhaművészet éppen olyan, mint maga az ország: nyugodt, könnyed, társaságkedvelő és ragyogó. Az egyszerű, hagyományos ételek találékonyan hasznosítják mindazokat a terményeket, amelyeket a kopár hegyvidék vagy a... bővebben...
google+