Humusz



Elkészítés:
1. Az egy éjszakára bő hideg vízbe áztatott csicseriborsót lecsepegtetjük, lábosba tesszük, és felöntjük annyi hideg vízzel, amennyi ellepi. Felforraljuk, majd lassú tűzön főzzük 120 percen át, vagy amíg egészen megpuhul.
2. Leszűrjük, de félreteszünk valamennyit a főzőléből. A csicseriborsóból egy keveset félreteszünk a díszítéshez, a többit robotgépben sima pürévé törjük, miközben folyamatosan adagoljuk hozzá a citromlét és annyi főzőlét, hogy sima, sűrű mártást kapjunk.
3. Hozzáadjuk a tahinit (szezámkrém), a fokhagymát, 3 evőkanál olívaolajat és a csipetnyi római köményt. Simára keverjük, majd sóval, borssal ízesítjük.
4. Lapos tálba halmozzuk, és tálalás előtt 3-4 órára behűtjük.
5. Tálaláskor a pirospaprikát elkeverjük a maradék olívaolajjal, és a krém tetejére locsoljuk. Meghintjük apróra vágott petrezselyemmel, és a félretett egész csicseriborsószemekkel. Meleg pitával kínáljuk.