Csípős-savanyú garnélaleves

Ton yum goong

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 60 perc kis gyakorlattal elkészíthető drága
Csípős-savanyú garnélaleves
Adag: 6 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg nyers garnélarák
2 evőkanál piros currypaszta
2 teáskanál apróra vágott piros chilipaprika
2 evőkanál zöldcitromlé
4 db csíkokra vágott kaffircitromlevél
vagy
4 db egész kaffircitromlevél
1 evőkanál olaj
20 dl víz
2 evőkanál tamarindpüré
2 teáskanál őrölt kurkuma
2 evőkanál halszósz
2 teáskanál lágy barna cukor
dkg friss korianderzöld

Elkészítés:

1. Mindegyik garnélát kibontjuk a páncéljából, tápcsatornáját eltávolítjuk, a farkát rajta hagyjuk. Egy nagy lábosban felhevítjük az olajat; beletesszük a garnélák páncélját és fejét, és mérsékelten magas hőfokon 10 percig pirítjuk, gyakran megforgatva, míg a páncélok és fejek sötét narancssárgák lesznek.

2. A lábosba öntünk 2,5 dl vizet, beletesszük a currykrémet. 5 percig forraljuk, míg kissé besűrűsödik. Hozzáadjuk a többi vizet, és lassú tűzön 20 percig főzzük. A levest leszűrjük, a fejeket és a páncélokat kidobjuk.

3. A leszűrt levest visszaöntjük a lábosba. Hozzáadjuk a tamarinduszt, a kurkumát, a chilit és a citromleveleket, felforraljuk, és 2 percig főzzük. A garnélákat beletesszük, és 5 percig főzzük, vagy míg a garnélák rózsaszínűek lesznek. Hozzáadjuk a halszószt, a zöldcitromlét, a cukrot, és összekeverjük. Korianderlevelekkel megszórva azonnal tálaljuk.

Testes és száraz, lágyabb savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.

Piros currykrém

Piros currykrém
20 szem apróra vágott mogyoróhagyma
12 gerezd apróra vágott fokhagyma
6 db apróra vágott kaffircitromlevél
12 db szárított piros chilipaprika vagy
12 db friss, durvára vágott piros chilipaprika
1 teáskanál pirospaprika
1 evőkanál koriandermag
2 teáskanál római kömény
1 teáskanál szemes fekete bors
2 teáskanál rákpaszta
1 teáskanál reszelt szerecsendió
2 evőkanál olaj
4 szál apróra vágott fenyérfű
2 evőkanál friss, apróra vágott koriandergyökér
2 evőkanál friss, apróra vágott korianderzöld
2 teáskanál reszelt zöldcitromhéj
2 teáskanál
2 teáskanál őrölt kurkuma

1. Egy száraz serpenyőbe tesszük a koriandermagot és a rómaiköményt, és közepes hőfokon 2-3 percig pirítjuk, a serpenyőt időnként megrázogatjuk.

2. A pirított fűszereket és a szemes borsot egy mozsárba tesszük, és mozsártörővel finomra törjük.

3. A rákkrémet egy kis darab alufóliába csomagoljuk, és forró grill alatt 3 percig sütjük, a csomagocskát kétszer megfordítjuk.

4. Robotgépbe tesszük az összetört fűszereket, a rákkrémet, a szerecsendiót és a chilit, és 5 másodpercig keverjük. Hozzáadjuk a többi hozzávalót, és 20 másodpercig keverjük, a gép oldalát lekaparjuk, ezt addig ismételjük, míg sima krémet kapunk.

Csípős-savanyú garnélaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1518 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Csípős-savanyú garnélaleves
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
recept beküldése