Káposztabomba

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 80 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Káposztabomba
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 fej közepes méretű édeskáposzta
15 dkg rizs
4 evőkanál olaj
2 kávéskanál szárított kakukkfű
1 db tojás
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
2 dl tejföl
3 dkg vaj
10 dkg zsemlemorzsa
ízlés szerint őrölt bors
ízlés szerint
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A káposztát külső leveleitől megszabadítjuk, és 20 percig gyengén fövő sós vízben főzzük. 2. Szűrőlapáttal kiemeljük a vízből, jól lecsurgatjuk, és a megpuhult külső leveleit (kb. 10-12 levelet) széjjelhajtjuk.

3. A káposzta közepét, ami még nyers, kivágjuk, nagy késsel apróra vagdaljuk, gyengén sózzuk, és 2 evőkanál olajon megpároljuk.

4. 1 evőkanál olajon a megtisztított, apróra vágott hagymát megpirítjuk, rátesszük a darált húst, kevés vizet öntünk alá, és fedő alatt puhára pároljuk, majd zsírjára sütjük.

5. A megtisztított rizst 1 evőkanál olajon megpároljuk, kétszer annyi vízzel fölengedjük, és félpuhára főzzük.

6. A megpárolt káposztadarabokat, a húst és a rizst összekeverjük, sózzuk, borsozzuk, a kakukkfűvel fűszerezzük, hozzáadjuk a tojást, sóval, borssal ízesítjük. Az így nyert masszát a káposzta közepébe töltjük, a leveleket szorosan ráhajtjuk, hogy a káposztafej visszanyerje eredeti alakját.

7. Tisztára mosott szalvétába szorosan belekötjük, fakanál nyelén egy fazékba függesztve, forró sós vízben 40 percig főzzük. Majd kiemeljük, lecsurgatjuk.

8. A felforrósított vajon a zsemlemorzsát aranyszínűre pirítjuk. A káposztát lapos tálra borítjuk, közvetlenül tálalás előtt a kicsit meglangyosított tejföllel meglocsoljuk, és a pirított zsemlemorzsával megszórjuk. Az asztalnál (nagyobb késsel) cikkekre vágva tálaljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Káposztabomba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2207 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
Káposztabomba
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
szólj hozzá, értékelj