Bali szigeti chilis kalmár

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
1 nagyobb kimagozott, szeletelt piros chilipaprika
75 dkg tisztított üreges kalmár
1 evőkanál olaj
1 evőkanál tamarindpüré
3 szál apróra vágott újhagyma
2 evőkanál olaj
1 szál vékonyra szeletelt fenyérfű
2 és fél dl csirkehúsleves
5 levél összetépkedett thai bazsalikom
A fűszerkrémhez:
2 nagyobb kimagozott, apróra vágott piros chilipaprika
1 darabka friss, apróra vágott gyömbér
1 darabka friss, apróra vágott kurkuma
2 gerezd apróra vágott fokhagyma
3 szál apróra vágott újhagyma
1 db hámozott, apróra vágott paradicsom
2 teáskanál koriandermag
1 teáskanál rákpaszta

Elkészítés:

1. A kalmárt nagy darabokra vágjuk, és puha belső húsát felfelé fordítva, rombuszformára beirdaljuk, vigyázva, nehogy egészen átvágjuk a húst. Egy tálba tesszük a zöldcitromlével, sózzuk, borsozzuk. Lefedve a hűtőbe tesszük.

2. A fűszerkrémhez robotgépbe tesszük a chilit, a fokhagymát, a kurkumát, a gyömbért, az újhagymát, a paradicsomot, a koriandermagot és a rákkrémet, és sima krémmé turmixoljuk.

3. Egy wokban felhevítünk 2 evőkanál olajat, és beletesszük a chilit és az újhagymát. Adagonként beletesszük a kalmárt, és mérsékelt hőfokon 2 percig pirítjuk. Kivesszük a wokból.

4. A wokban felhevítünk 1 evőkanál olajat, beletesszük a fűszerkrémet, a tamarinduszt és a fenyérfüvet, és mérsékelt hőfokon kevergetve 5 percig főzzük.

5. A kalmárt visszatesszük a wokba, ráöntjük a csirkelevest. Megborsozzuk, és beletesszük a bazsalikomleveleket. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Rizzsel tálaljuk.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Bali szigeti chilis kalmár
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2399 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Bali szigeti chilis kalmár
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
twitter