Bali szigeti chilis kalmár



Elkészítés:
1. A kalmárt nagy darabokra vágjuk, és puha belső húsát felfelé fordítva, rombuszformára beirdaljuk, vigyázva, nehogy egészen átvágjuk a húst. Egy tálba tesszük a zöldcitromlével, sózzuk, borsozzuk. Lefedve a hűtőbe tesszük.
2. A fűszerkrémhez robotgépbe tesszük a chilit, a fokhagymát, a kurkumát, a gyömbért, az újhagymát, a paradicsomot, a koriandermagot és a rákkrémet, és sima krémmé turmixoljuk.
3. Egy wokban felhevítünk 2 evőkanál olajat, és beletesszük a chilit és az újhagymát. Adagonként beletesszük a kalmárt, és mérsékelt hőfokon 2 percig pirítjuk. Kivesszük a wokból.
4. A wokban felhevítünk 1 evőkanál olajat, beletesszük a fűszerkrémet, a tamarinduszt és a fenyérfüvet, és mérsékelt hőfokon kevergetve 5 percig főzzük.
5. A kalmárt visszatesszük a wokba, ráöntjük a csirkelevest. Megborsozzuk, és beletesszük a bazsalikomleveleket. Felforraljuk, majd lassú tűzön 20 percig főzzük. Rizzsel tálaljuk.
Csirke alapleves

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.
2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.
3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).
4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.