Ropogós héjú fehér kenyér

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető olcsó
Ropogós héjú fehér kenyér
Adag: 1 egész
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg liszt
1 db tojás
másfél teáskanál
2 teáskanál kristálycukor
1 teáskanál szárított élesztő
2 evőkanál darabolt vaj
igény szerint langyos víz
A kikenéshez:
igény szerint olaj
A munkafelületre:
kevés liszt

Elkészítés:

1. A tojást és a tojássárgáját egy edényben felverjük. Annyi kézmeleg vizet öntünk hozzá, hogy összesen 3 dl legyen. Jól összekeverjük.

2. A lisztet, a sót, a cukrot és az élesztőt tálba tesszük. A vajat belemorzsoljuk. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a tojásos keveréket, és sima tésztává gyúrjuk.

3. A tésztát lisztezett gyúródeszkán 10 percig dagasztjuk, amíg sima és ruganyos lesz. Egy kiolajozott tálban lefedve 60 percen át meleg helyen kelesztjük, vagy amíg a kétszeresére nő.

4. Egy hosszúkás sütőformát olajjal kikenünk. A megkelt tésztát lisztezett deszkán még egyszer átgyúrjuk. A tésztát olyan hosszúra és háromszor olyan szélesre nyújtjuk, mint a forma. Hosszában három rétegre hajtjuk, és beletesszük a formába, hogy a hajtott széle alul legyen. Lefedve meleg helyen ismét 30 percig kelesztjük.

5. Előmelegített sütőben 220 °C-on 30 perc alatt aranyszínűre sütjük, vagy amíg az alját megütögetve kongó hangot ad. Rácsra tesszük, hogy teljesen kihűljön.

Ropogós héjú fehér kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 992 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
Ropogós héjú fehér kenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
twitter