Borított torta

Tarte Tatin, Tatin torta

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 60 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Borított torta
Adag: 1 sütőforma (6 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
10 db alma
10 dkg puha, sótlan vaj
18 és fél dkg kristálycukor
16 és fél dkg finomliszt
¼ teáskanál
8 és fél dkg puha, sótlan vaj

Elkészítés:

1. Egy tálban a 8,5 dkg vajat a tojássárgájával, a sóval és 2 evőkanál jéghideg vízzel keverjük krémesre. Szórjuk a tetejére a lisztet, majd egy lapos késsel keverjük össze. Ha a tészta száraznak tűnne, teáskanalanként adjunk hozzá annyi vizet, amennyit még felvesz, és könnyen gyúrható lesz. A cipót csomagoljuk be, és tegyük hűtőbe 30 percre.

2. A 10 dkg vajat olvasszuk fel egy 25 cm átmérőjű, hőálló nyelű serpenyőben. Adjuk hozzá a 18,5 dkg cukrot, és főzzük, amíg a cukor karamellizálódni kezd és megbarnul. Kevergetve főzzük tovább, amíg aranybarna lesz. Hagyjuk kihűlni. Nem baj, ha a vaj elválik a cukortól.

3. Az almákat vágjuk félbe, a magházukat vágjuk ki, majd hámozzuk meg. Koncentrikus körökben állítsuk egymás mellé a fél almákat a serpenyőbe. Szorosan álljanak, mert főzés közben összemennek. A serpenyőt tegyük vissza a tűzhelyre, és lassú tűzön főzzük az almát 15 percig, amíg aranybarna lesz a színe. Óvatosan fordítsuk meg a darabokat, és a másik oldalukat is főzzük aranybarnára. Nagyobb lángon főzzük el az összes levét, a karamell ne folyós, hanem ragacsos legyen. Vegyük le a tűzről, és hagyjuk kihűlni. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra (gáz 7. fokozat).

4. A tésztát vékonyan lisztezett deszkán nyújtsuk valamivel nagyobb körré, mint a serpenyő kerülete. Tegyük az almára, és gyorsan nyomkodjuk le a szélét a serpenyőbe. Süssük 20-25 percig, amíg a tészta aranyszínű lesz. A tálaláshoz fordítsuk ki a serpenyőből: a tészta lesz alul. Ha nem azonnal tálaljuk, tartsuk melegen, hogy a karamell olvadt maradjon. Ha egy almadarab a serpenyőhöz ragadna, vegyük ki, és nyomjuk a helyére.

Az alma nedvességtartalma változó, ezért változhat a sütési idő is. A golden és a pink lady almák a legjobbak, mert főzés közben nem törnek össze, de körtéből is nagyon finom a tatin.
Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.
Borított torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1371 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Borított torta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
szólj hozzá, értékelj