Banánlepény

Adag: 1 tepsi (6 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
3 db érett banán
1 evőkanál rum
¼ teáskanál kardamom
4 evőkanál lágy barna cukor
2 db narancs leve és reszelt héja
A tésztához:
16 dkg sótlan, hideg vaj
21 és fél dkg finomliszt
1 csipet

Elkészítés:

1. A tésztához a lisztet egy csipetnyi sóval szitáljuk nagy tálba, és morzsoljunk bele 6 dkg puha vajat. Adjunk hozzá annyi vizet (kb. 1,5 dl), amennyit felvesz, késsel keverjük, amíg cipószerűen összeáll. Fordítsuk lisztezett munkalapra, és gyúrjuk simára (1. kép). Nyújtsuk 10 x 30 cm-es téglalappá. A hideg vaj egyharmadát vágjuk kis kockákra, és szórjuk a kinyújtott tészta felső kétharmadára (2. kép). A széleknél hagyjunk szabad helyet. A tészta alsó harmadát hajtsuk fel (3. kép), a felső harmadot hajtsuk rá, a szélét alaposan nyomkodjuk le. Most fordítsuk a tésztát balra úgy, hogy a „gerince” jobbra legyen (4. kép), és az előbbiek szerint nyújtsuk és hajtogassuk. 20 percre tegyük hűtőbe, azután úgy, hogy a „gerince” jobbra áll, nyújtsuk ki újra, majd a tészta felső kétharmadára szórjunk hideg vajkockákat, nyújtsuk és hajtogassuk. Ismételjük meg a harmadik adag vajkockával is, majd nyújtsuk és hajtogassuk a tésztát. Végül, most már vaj nélkül, nyújtunk és hajtogatunk.

2. Lisztezett munkalapon nyújtsuk a tésztát 25 x 30 cm-es téglalappá, mindegyik oldaláról levágunk egy-egy 2 cm-es csíkot, ez lesz majd a tészta pereme. Ezt a tésztára ragasztjuk úgy, hogy a szélét megkenjük vízzel, és a csíkokat rányomjuk. Vágjuk le a felesleget, a lepényt fektessük sütőpapírral bélelt tepsire, fedjük le folpackkal, és tegyük a hűtőbe.

3. A narancshéjat, a narancslét, a cukrot és a kardamommagot egy kis lábosban keverjük össze, forraljuk fel, kis lángon főzzük 5 percig, majd húzzuk le a tűzről, és adjuk hozzá a rumot. Tegyük félre hűlni. A sütőt melegítsük elő 220 °C-ra (gáz 7. fokozat).

4 A banánokat hosszában vágjuk ketté, majd vágott felükkel felfelé, egyenletesen elosztva tegyük a tészta tetejére, és kenjük meg egy kis sziruppal. A felső rácson süssük a lepényt 20-30 percig, vigyázzunk, hogy ne égjen meg. Kenjük meg a sziruppal, és tálaljuk.

Banánlepény Banánlepény Banánlepény Banánlepény
Készen vásárolt mélyhűtött leveles tésztából is elkészíthetjük.
Banánlepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2273 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Banánlepény
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
szólj hozzá, értékelj