Stollen

Alagút kenyér, Drezdai kalács

| Stollen receptek
Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 40 perc tapasztalatot kíván átlagos ár
Stollen
Adag: 1 tepsi (10 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
20 dkg marcipán
2 evőkanál apróra vágott kandírozott citromhéj
5 dkg negyedekre vágott kandírozott cseresznye
4 dkg szeletelt mandula
1 db felvert tojás
2 evőkanál rum
6 dkg vaj
1 ¾ dl tej
2 evőkanál kristálycukor
38 dkg fehér kenyérliszt
½ teáskanál szerecsendió
½ teáskanál fahéj
3 szem kardamom
2 teáskanál szárított élesztő
1 db reszelt, héja citrom
A beforgatáshoz:
igény szerint átszitált porcukor
A megkenéshez:
igény szerint olaj
A munkafelületre:
kevés fehér kenyérliszt

Elkészítés:

1. A mazsolát, a kandírozott citrushéjat és a leöblített, megszárított, negyedelt cseresznyét tálba tesszük, rummal leöntjük, és félretesszük. A vajat, a tejet és a cukrot lábosban megmelegítjük, amíg a cukor és a vaj elolvad. Langyosra hűtjük. A lisztet, a szerecsendiót és a fahéjat tálba szitáljuk. A kardamomot összezúzzuk, és azt is beledobjuk. Elvegyítjük benne az élesztőt. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a tejes keveréket, a citromhéjat, a tojást, és az egészet ruganyos tésztává dolgozzuk össze.

2. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és 5 percig dagasztjuk. Az áztatott gyümölcsöt és a mandulát belegyúrjuk. Kiolajozott tálba tesszük, és frissen tartó fóliával lefedve meleg helyen 180 percen át kelesztjük, vagy amíg a kétszeresére nő. Lisztezett deszkára tesszük, 1-2 percig gyúrjuk, majd 25 x 25 cm-es négyzetté nyújtjuk.

3. A marcipánból rudat formálunk, valamivel rövidebbet, mint a tészta. A tésztalap közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát. A szélét lezárjuk. A hajtással lefelé kivajazott tepsire tesszük, olajozott frissen tartó fóliával letakarjuk, és meleg helyen még 120 percen át kelni hagyjuk, amíg a kétszeresére dagad. Előmelegített sütőben 190 °C-on 40 percig sütjük, vagy amíg aranyszínű lesz, és az alját megütögetve kongó hangot ad. Az olvasztott vajjal megkenjük, porcukorba forgatjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.

Stollen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2017 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
Stollen
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
twitter