Stollen
Alagút kenyér, Drezdai kalács



Elkészítés:
1. A mazsolát, a kandírozott citrushéjat és a leöblített, megszárított, negyedelt cseresznyét tálba tesszük, rummal leöntjük, és félretesszük. A vajat, a tejet és a cukrot lábosban megmelegítjük, amíg a cukor és a vaj elolvad. Langyosra hűtjük. A lisztet, a szerecsendiót és a fahéjat tálba szitáljuk. A kardamomot összezúzzuk, és azt is beledobjuk. Elvegyítjük benne az élesztőt. A közepébe mélyedést készítünk, és beleöntjük a tejes keveréket, a citromhéjat, a tojást, és az egészet ruganyos tésztává dolgozzuk össze.
2. A tésztát lisztezett gyúródeszkára tesszük, és 5 percig dagasztjuk. Az áztatott gyümölcsöt és a mandulát belegyúrjuk. Kiolajozott tálba tesszük, és frissen tartó fóliával lefedve meleg helyen 180 percen át kelesztjük, vagy amíg a kétszeresére nő. Lisztezett deszkára tesszük, 1-2 percig gyúrjuk, majd 25 x 25 cm-es négyzetté nyújtjuk.
3. A marcipánból rudat formálunk, valamivel rövidebbet, mint a tészta. A tésztalap közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát. A szélét lezárjuk. A hajtással lefelé kivajazott tepsire tesszük, olajozott frissen tartó fóliával letakarjuk, és meleg helyen még 120 percen át kelni hagyjuk, amíg a kétszeresére dagad. Előmelegített sütőben 190 °C-on 40 percig sütjük, vagy amíg aranyszínű lesz, és az alját megütögetve kongó hangot ad. Az olvasztott vajjal megkenjük, porcukorba forgatjuk, és rácsra téve hagyjuk teljesen kihűlni.