Citromhabos tortácskák

Pithivier

Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 evőkanál citromlé
2 teáskanál reszelt citromhéj
2 teáskanál kukoricaliszt
2 evőkanál kristálycukor
3 dl tejszín

Elkészítés:

1. A tejszínt a citromhéjjal majdnem forrásig hevítjük. Kicsit hagyjuk hűlni. Egy tálban keverjük halvány, sűrű krémmé a tojássárgáját, a cukrot, a kukoricalisztet és a citromlét.

2. Fokozatosan, állandó keverés mellett adjuk hozzá a tejszínt. Szűrjük tiszta lábosba, és alacsony lángon kevergessük, amíg kicsit besűrűsödik. Akkor jó, ha megtapad a fakanál hátán. Öntsük tűzálló tálba, fedjük le folpackkal, és több órára vagy egész éjszakára tegyük a hűtőbe.

3. A sütőt 210 °C-ra melegítsük elő (gáz 6-7. fokozat). Vékonyan olajozzunk ki négy 12 cm átmérőjű, levehető oldalú lapos sütőformát. A leveles tésztát nyújtsuk ki, és vágjunk ki belőle 4 akkora kör alakú lapot, amely befedi a formák alját és oldalát. Béleljük ki velük a formákat, igazítsuk ki a széleket, és a tészta alját szurkáljuk be egy villával. Tegyünk rá sütőpapírt, a papírra egyenletesen szórjunk szárazbabot. Süssük 15 percig, vegyük le a sütőpapírt és a babot, és tegyük vissza a tésztát a sütőbe. Süssük további 5 percig, amíg aranybarnára pirul. Hagyjuk kihűlni.

4. A citromkrémet kanalazzuk a tésztára, simítsuk el a tetejét, hagyjunk egy kis helyet a cukornak is. A tészta szélét fedjük le alufóliával, a közepét pedig gazdagon, egyenletesen hintsük meg cukorral. Előmelegített grill alatt süssük, amíg a cukor lassan elszíneződik.

A süteményt tegyük a fűtőszál közelébe, hogy gyorsan megbarnuljon, de figyeljünk, megégnie nem szabad. Azonnal kínáljuk.

Készen vásárolt mélyhűtött leveles tésztából is elkészíthetjük.

Hajtogatott leveles vajas tészta

Hajtogatott leveles vajas tészta
20-25 dkg vaj
1.7 dl hideg víz
0.5 teáskanál
25 dkg finomliszt

1. Egy lábosban olvasszunk fel 3 dkg vajat. A lisztet és a sót szitáljuk a munkalapra, és készítsünk mélyedést a közepébe. Az olvasztott vajat és a jéghideg vizet tegyük a mélyedésbe (1. kép), ujjbegyünkkel gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze. A végeredmény morzsás keverék lesz. Ha túl száraznak tűnne, adjunk hozzá pár csepp vizet, majd gyúrjuk össze.

2. A tésztát tésztavágóval vágjuk szét az egyik irányba (2. kép), majd fordítsuk el, és merőlegesen is vágjuk el. A tésztából formázzunk puha cipót. A tetejét kereszt alakban metsszük be (3. kép), hogy elkerüljük a zsugorodást. Csomagoljuk folpackba, és 30 percre tegyük a hűtőbe.

3. A maradék vajat 2 réteg szírpapír közé téve, sodrófával puhítsuk meg. A vajat - még mindig a zsírpapír között - 10 cm-es oldalú négyzetté nyújtjuk. A vaj olyan állagú legyen, mint a tészta, máskülönben nem egyenletesen oszlik majd el, és a tészta egyenetlenül emelkedik meg. Ha a vaj túl puha, ki fog folyni a tészta szélénél, ha viszont túl kemény, áttöri a rétegeket.

4. A tésztát tegyük az alaposan lisztezett munkafelületre. Nyújtsuk ki kereszt alakúra, a közepe legyen egy kicsit vastagabb, mint a széle. a vajat tegyük a tészta közepére, és a kereszt szárait hajtogassuk rá úgy, hogy csomagot kapjunk (4. kép). Fordítsuk el a tésztát úgy, hogy olyan legyen, mint egy könyv, amelynek a gerince balra áll. Nyomkodjuk le, és nyújtsuk ki 15 x 45 cm-es téglalappá (5. kép). Gondosan dolgozzunk, egyenesítsük ki a sarkokat, különben minden hajtogatásnál egyre egyenetlenebb lesz a tészta széle, és a rétegek sem lesznek egyformák.

5. A tésztát hajtogassuk levélformára, a felső harmadát hajtsuk le, az alsó harmadát hajtsuk fel. A felesleges lisztet seperjük ki a rétegek közül. A tésztát fordítsuk el 90 fokkal úgy, hogy a "gerince" ismét balra essen (6. kép). A záró széleket sodrófával nyomjuk le. Nyújtsuk ki újra a tésztát, majd a fent leírtak szerint alapján megint hajtogassuk össze. A sarkokat az ujjunkkal finoman nyomkodjuk le. Csomagoljuk be, és pihentessük a hűtőben.

6. Nyújtsuk ki újra, még kétszer hajtogassuk a már leírt módon, hűtsük, megint nyújtsuk ki, összesen hatszor kell megismételni a lépéseket. Ha nagyon meleg van, minden fordítás után érdemes lehűteni a tésztát. A tészta a végén egyenletesen sárgás színű lesz, készen arra, hogy felhasználjuk. Ha cseppet erezett, nyújtsuk ki és hajtogassuk még egyszer. Felhasználásig a hűtőben tároljuk.

Citromhabos tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1365 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
Citromhabos tortácskák
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen desszertek Nélkülözhetetlen desszertek
(Vince Kiadó, 2007)

Étkezés után általában mindenki izgatottan várja, vajon mi lesz a desszert. Ha barátai elismerésére vágyik, vagy szeretné, hogy családja ellágyult sóhajokkal fogadja, vagy ha egyszerűen csak szívesen kényezteti magát... bővebben...
facebook