Zöldségek földimogyoró-mártással
Gado gado



Elkészítés:
1. Az uborkát felkarikázzuk, a tofutömböt lapjában elfelezzük, majd kis kockákra vágjuk (1. kép).
2. A burgonyát vastag szeletekre vágjuk; egy közepes méretű serpenyőbe tesszük, annyi vizet öntünk rá, hogy ellepje (2. kép), és felforraljuk. A hőfokot csökkentve lassú tűzön 6 percig főzzük, vagy míg épphogy megpuhul. Lecsepegtetjük, hagyjuk kihűlni.
2. A sárgarépát vastag szeletekre vágjuk. A zöldbabot megtisztítjuk, és 4 cm hosszú darabokra vágjuk. Egy nagy lábos vizet felforralunk, beletesszük a sárgarépát és a babot, és 2-3 percig főzzük. Egy szűrővel kivesszük a zöldséget, és rövid időre egy tál jeges vízbe mártjuk (3. kép). Jól lecsepegtetjük.
3. A felaprított káposztát 20 másodpercre a forró vízbe mártjuk. Kivesszük a lábosból, és rövid időre a jeges vízbe mártjuk.
4. A tojásokat négyfelé vagy kétfelé vágjuk. Egy nagy tálon külön kis halmokban elrendezzük a tojást, burgonyát, sárgarépát, babot, káposztát, szójacsírát, uborkát és a kis kockákra vágott tofut. A tálat műanyag fóliával letakarjuk, és a hűtőbe tesszük, amíg elkészítjük a földimogyoró-mártást.
5. A földimogyoró-mártáshoz egy vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olajat, beletesszük a vörös- és a fokhagymát, és alacsony hőfokon kevergetve 8 percig pirítjuk. Beletesszük a chilit és a rákkrémet, és még 1 percig pirítjuk. A serpenyőt levesszük a tűzről, és belekeverjük a mogyoróvajat. A serpenyőt visszatesszük a tűzre, és lassan belekeverjük a vízzel elkevert kókusztejet. A mártást felforraljuk, alacsony hőfokon állandóan keverjük, és vigyázunk arra, hogy ne ragadjon le és ne égjen meg. A hőfokot csökkentve hozzáadjuk a kecap manist és a paradicsommártást (4. kép), és még 1 percig pároljuk. Hagyjuk kihűlni.
6. Egy kis földimogyoró-mártást csepegtetünk a salátára, megszórjuk a felaprított földimogyoróval, és a maradék mártást egy tálban tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
![]() |