Karamelles citromtorta

Adag: 1 tortaforma (6 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
A kikenéshez:
kevés vaj
A munkafelületre:
kevés liszt
A tésztához:
10 dkg hideg, darabolt vaj
20 dkg liszt
1 csipet
2 evőkanál kristálycukor
igény szerint hideg víz
A töltelékhez:
5 db citrom
1 dl víz
2 db tojás
1 és ¼ dl zsíros tejszín

Elkészítés:

1. Egy 22 cm átmérőjű, kivehető aljú, kerek sütőformát kivajazunk. A konyhai robotgép táljába szitált lisztet és sót összemorzsoljuk a vajjal. Hozzáadjuk a cukrot, a tojássárgáját és annyi hideg vizet, hogy a tésztát cipóvá formázhassuk. A tésztát lisztezett deszkán a formánál 8 cm-rel nagyobbra nyújtjuk. Kibéleljük vele a sütőformát, a kilógó széleket levágjuk. Sütőpapírt teszünk rá, és megtöltjük szárazbabbal. 30 percre hűtőbe tesszük, majd előmelegített sütőben 190 °C-on 10 percig sütjük. Ekkor eltávolítjuk róla a sütőpapírt és a babot, és a tésztát még 5 percre visszatesszük a sütőbe.

2. Egy tálban 3 citrom reszelt héját és levét összekeverjük a tojásokkal, 8,5 dkg cukorral, a darált mandulával és a tejszínnel. Megtöltjük vele a tésztát, és 25 percig sütjük.

3. A maradék 2 citromot vékonyan felszeleteljük, kiszedjük a magjaikat és levágjuk a végüket. A maradék cukrot és a vizet lábosban addig melegítjük, amíg a cukor elolvad. 5 percig gyöngyözve forraljuk, majd beledobjuk a citromszeleteket, és 10 percig főzzük. A tésztán körben elrendezzük a citromszeleteket. A maradék citromsziruppal meglocsoljuk. Melegen vagy hidegen tálaljuk.

Több levet ad a citrom, ha egy pillanatra mikróba vagy meleg sütőbe tesszük.
Karamelles citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2305 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
Karamelles citromtorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
twitter