Borított körtetorta

Elkészítési idő: 50 perc Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Borított körtetorta
Adag: 1 sütőforma (6 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
6 db hámozott, félbevágott körte
22 és fél dkg vajastészta
6 evőkanál vaj
12 és fél dkg kristálycukor
A nyújtáshoz:
igény szerint liszt
A tálaláshoz:
ízlés szerint tejszínhab

Elkészítés:

1. A vajat és a cukrot egy kerek sütőformában vagy tűzálló serpenyőben közepes tűzön felolvasztjuk. 5 percig kevergetjük, amíg karamellizálódni kezd. Óvatosan bánjunk vele, mert nagyon forró!

2. A formát levesszük a tűzről, tűzálló felületre tesszük, és a körtéket kimagozva, vágott felükkel felfelé elrendezzük a karamellben. Egyet középre teszünk, és körülötte elrendezzük a többit.

3. A kész tésztát lisztezett deszkán valamivel nagyobbra nyújtjuk, mint a forma, és a körtékre borítjuk. A széleit lenyomkodjuk a gyümölcs köré.

4. Előmelegített sütő felső részén 200 °C-on 20-25 percig sütjük, amíg a tészta szépen felemelkedik, és aranyszínű lesz. A sütőből kivéve 2 percig hűlni hagyjuk.

5. A tortát egy nagyobb tányérra borítjuk, ami elég mély ahhoz, hogy felfogja az esetleg kifolyó levet. Ne felejtsük el, hogy nagyon forró, ezért használjunk vastag edényfogó kesztyűt. Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.

Édes, muskotályos fehérbor illik hozzá.
Félédes, fehér habzóbor illik hozzá.

Omlós tészta

Omlós tészta
10 dkg hideg vaj
20 dkg liszt
1 nagy csipet kristálycukor
1-2 csepp vaníliaaroma
1 nagy csipet
1 db tojás

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).

2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).

3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.

Kb. 55 dkg tésztát kapunk.

Borított körtetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1543 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
Borított körtetorta
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
bevásárlólista