Borított körtetorta



Elkészítés:
1. A vajat és a cukrot egy kerek sütőformában vagy tűzálló serpenyőben közepes tűzön felolvasztjuk. 5 percig kevergetjük, amíg karamellizálódni kezd. Óvatosan bánjunk vele, mert nagyon forró!
2. A formát levesszük a tűzről, tűzálló felületre tesszük, és a körtéket kimagozva, vágott felükkel felfelé elrendezzük a karamellben. Egyet középre teszünk, és körülötte elrendezzük a többit.
3. A kész tésztát lisztezett deszkán valamivel nagyobbra nyújtjuk, mint a forma, és a körtékre borítjuk. A széleit lenyomkodjuk a gyümölcs köré.
4. Előmelegített sütő felső részén 200 °C-on 20-25 percig sütjük, amíg a tészta szépen felemelkedik, és aranyszínű lesz. A sütőből kivéve 2 percig hűlni hagyjuk.
5. A tortát egy nagyobb tányérra borítjuk, ami elég mély ahhoz, hogy felfogja az esetleg kifolyó levet. Ne felejtsük el, hogy nagyon forró, ezért használjunk vastag edényfogó kesztyűt. Melegen, tejszínhabbal kínáljuk.
Omlós tészta

1. A lisztet a sóval és a cukorral tálba szitáljuk. A vajat 1 cm-es kockákra vágjuk, és a liszthez adjuk. A vajat a liszttel elmorzsoljuk (1. kép), hogy a tészta morzsolt kenyérre emlékeztessen (2. kép).
2. A közepébe mélyedést nyomunk, és a 2-3 teáskanál vízzel kissé felvert tojást a vaníliaaromával együtt a közepébe öntjük (3. kép).
3. A szárazanyagokat széles pengéjű késsel vagy keverőlapáttal apránként beleforgatjuk, hogy a tészta összeálljon (4. kép). Ha nagyon ragad, kevés lisztet adunk hozzá. Enyhén belisztezett, hideg felületre borítjuk, cipót formálunk belőle, majd kissé lelapítjuk. Felhasználás előtt frissen tartó fóliába csavarva 20 percig a hűtőszekrényben pihentetjük.
Kb. 55 dkg tésztát kapunk.