Gratin-mártás

Graten

Elkészítési idő: 15 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Kép nélkül
Eszközök: lábas, reszelő, tűzhely
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
4 dkg vaj
3 dl tej
2 dkg reszelt sajt
2 dkg liszt
2 evőkanál tejszín
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A vaj felét felforrósítjuk, és a liszttel meg a tejjel besamelt készítünk.

2. Kicsit besűrítjük, néhány percig forraljuk, levesszük a tűzről.

3. A tojássárgáját elkeverjük a tejszínnel, lassan hozzákeverjük a mártáshoz. A maradék vajat folytonos keverés mellett belemorzsoljuk, kicsit megsózzuk, majd belekeverjük a reszelt sajtot. 4. A tojás hozzáadása után már nem szabad forralni, mert a tojássárgája megcsomósodik.

A gratinmártást a csőben sült ételek készítésekor, "bevonó" anyagként használjuk.
Gratin-mártás egyszerűen: 2 dl tejfölt 1 tojássárgájával simára keverünk, sózzuk, borsozzuk, hozzáadunk 5 dkg reszelt sajtot, és a készítendő ételhez adjuk.

Fehérmártás

Kép nélkül
4 dkg vaj
1 púpozott evőkanál liszt
4 dl tej
ízlés szerint

A vajat megforrósítjuk, de nem sütjük, mert ez az ízét megváltoztatja. Hozzáadjuk a lisztet, kavargatva addig forrósítjuk, amíg egészen átfehéredik. Forró tejjel egyszerre felengedjük, sűrű péppé főzzük, megsózzuk, 5-10 percig forraljuk. A tűzről levesszük, és szükség szerint felhasználjuk.

Gratin-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 8766 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
Kép nélkül
Gratin-mártás
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Lefotóztam!
Ha készítettél fotót róla, töltsd fel itt!

Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Szakácskönyv Szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2004)

A konyhaművészet éppen olyan, mint a divat. Állandóan más és más. Ám a divatban is vannak örök darabok, melyek hagyományőrzők és korszerűek egyszerre. Ilyen a jó szakácskönyv is: tudomásul veszi, hogy a világ állandóan... bővebben...
recepttár