Zöldséges csirke agyagedényben

Elkészítési idő: 75 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Zöldséges csirke agyagedényben
Adag: 4 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
50 dkg filézett csirke felsőcomb
25 dkg édesburgonya
1 db 5 cm-es, finomra vágott gyömbér
3 teáskanál kukoricaliszt
1 teáskanál szezámolaj
1 evőkanál szójaszósz
1 evőkanál száraz sherry
2 kisebb szál póréhagyma
2 evőkanál földimogyoró-olaj
1 és ¼ dl csirkehúsleves

Elkészítés:

1. A csirkét hideg vízben megmossuk, papírtörlővel leitatjuk róla a nedvességet, és apró darabokra vágjuk. Egy edénybe tesszük a szójaszósszal és a sherryvel, beleforgatjuk, és lefedve 30 percig a hűtőben pácoljuk.

2. Annyi vizet öntünk a gombára, amennyi ellepi, és 20 percig áztatjuk benne. Lecsepegtetjük és kinyomkodjuk. A szárát eltávolítjuk, a kalapját felaprítjuk. A pórét alaposan lemossuk, hogy minden homok lejöjjön róla. A pórét és az édesburgonyát vékony szeletekre vágjuk.

3. A csirkét lecsepegtetjük, a páclevet félretesszük. Egy wokban vagy vastag aljú serpenyőben felhevítjük az olaj felét, óvatosan körbefuttatjuk, hogy bevonja az alját és az oldalát. A csirkedarabok felét beletesszük, és rövid ideig keverve sütjük, míg minden oldaluk megpirul. A csirkét áttesszük egy tűzálló agyagedénybe vagy tálba. A többi csirkét is keverve sütjük, és az edénybe tesszük.

4. A wokban felhevítjük a maradék olajat; hozzáadjuk a pórét és a gyömbért, és 1 percig keverve sütjük benne. Hozzáadjuk a gombát, a megmaradt páclevet, a levest, a szezámolajat, és 2 percig főzzük. Átöntjük az agyagedénybe az édesburgonyával együtt, és lefedve, a tűzhely tetején nagyon kis hőfokon körülbelül 20 percig főzzük.

5. A kukoricalisztet egy kis vízben kikeverjük, és az edénybe öntjük. Keverve főzzük, míg a keverék felforr, és besűrűsödik. A zöldséges csirkét azonnal tálaljuk párolt barna vagy fehér rizzsel, vagy tésztával.

A többi raguhoz hasonlóan ez is akkor a legjobb, ha 1-2 nappal előbb főzzük meg, és lefedve a hűtőben tartjuk, hogy az ízek összeérjenek. Le is fagyaszthatjuk, de az édesburgonya nélkül. Az édesburgonyát külön megpároljuk, mialatt az ételt újramelegítjük, aztán belekeverjük.

Csirke alapleves

Kép nélkül
75 dkg csirkecsont
40 dl víz
1 csokor bouquet garni
6 szem bors
1 db kockára vágott zeller
1 szál kockára vágott sárgarépa
1 nagyobb fej kockára vágott vöröshagyma

1. A csirkecsontot és a farhátat apróra vágjuk, és a kockára vágott vöröshagymával, sárgarépával, zellerdarabbal együtt fazékba rakjuk. A borssal és a bouquet garnival fűszerezzük, (1. kép) és felöntjük a vízzel.

2. Felforraljuk, és 2-3 óráig kis lángon főzzük. A tetején képződő habot szűrőlapáttal időnként leszedjük (2. kép). Utána sűrű szűrőn átszűrjük, és kihűlni hagyjuk.

3. Egy éjjelen át hideg helyen állni hagyjuk, majd papírtörlővel a tetején képződött zsírt leszedjük (3. kép).

4. A levest félliternyire beforraljuk, és formába, esetleg a jégkockatartóba töltve megfagyasztjuk. Ahhoz, hogy 20 deciliter levest kapjunk, 15 deciliter vízzel fel kell hígítani.

Zöldséges csirke agyagedényben
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2321 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
Zöldséges csirke agyagedényben
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv
(Vince Kiadó, 2006)

A legtöbb olvasó számára már ismerős kínai és indiai fogásokhoz hasonlóan napjainkban a malajziai, a vietnami, a thai és a japán ételek is részévé váltak mindennapjaink konyhájának. E szakácskönyv a Kelet változatos... bővebben...
facebook