Gazdag gyümölcskenyér

Adag: 1 tortaforma (4 szelet)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
13 dkg arany mazsola
13 dkg mazsola
13 dkg aszalt szilva
18 dkg kimagozott datolya
1 evőkanál sárgabarackdzsem
3 nagyobb szétválasztott tojás
0 teáskanál szegfűbors
0 teáskanál szerecsendió
¼ teáskanál gyömbér
½ teáskanál fahéj
2 teáskanál sütőpor
1 teáskanál reszelt narancshéj
1 teáskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál melasz
2 dl cukrozatlan narancslé
A díszítéshez:
ízlés szerint csíkokra vágott citromhéj
kevés porcukor
ízlés szerint csíkokra vágott narancshéj
A kenéshez:
igény szerint vaj
A mázhoz:
1 teáskanál vaníliaaroma
1 teáskanál meleg víz
13 dkg porcukor

Elkészítés:

1. Egy 20 cm átmérőjű, kerek tortaformát vajjal kikenünk és sütőpapírral kibélelünk. A datolyát és az aszalt szilvát felaprítjuk, és lábosba tesszük. Ráöntjük a narancslevet, és 10 percig forraljuk. A lábost levesszük a tűzről, és a gyümölcskeveréket botmixerrel pürésítjük. Hozzáadjuk a melaszt, a citrom- és a narancshéjat, és hagyjuk kihűlni.

2. A lisztet és a fűszereket tálba szitáljuk, azt is hozzákeverve, ami esetleg a szitában maradt. Hozzáadjuk az aszalt gyümölcsöket. Amikor a datolyás püré kihűlt, belekeverjük a tojássárgáját, majd a száraz hozzávalókhoz adjuk, és jól összedolgozzuk velük.

3. A tojásfehérjét egy másik, tiszta tálban habbá verjük, és óvatosan a tésztába keverjük. A tésztát a formába öntjük, és előmelegített sütőben 160 °C-on 90 percig sütjük. A formában hagyjuk kihűlni.

4. A süteményt kivesszük a formából, a tetejét megkenjük a felmelegített dzsemmel. A mázhoz a porcukrot egy tálba szitáljuk, hozzáadjuk a vaníliaaromát, és annyi meleg vizet öntünk hozzá, hogy puha mázat kapjunk. Rákenjük a tortára, a szélénél eligazítjuk. Citrom- és narancshéjcsíkokkal díszítjük.

A fűszerek helyett készíthetjük boltban kapható mézeskalács fűszerkeverékkel is, amelyből 1 adaghoz 1 teáskanálnyi mennyiségre lesz szükség.
Gazdag gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 2212 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
Gazdag gyümölcskenyér
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Édes és sós sütemények Édes és sós sütemények
(Vince Kiadó, 2008)

A sütés minden kétséget kizáróan az egyik legfelemelőbb konyhai élmény. Mi lehet csodálatosabb annál, amikor teljesen jelentéktelennek tűnő hozzávalókat összekeverünk, majd betesszük a sütőbe, ahonnan kis idő múlva... bővebben...
szótár