Walesi sajtos pirítós
Welsh rarebit
Elkészítési idő:
20 perc
Munkaidő: 15 perc
könnyen elkészíthető
átlagos ár



Adag: 3 főre (12 darab)
ízlés szerint só
ízlés szerint őrölt feketebors
A díszítéshez:
ízlés szerint finomra vágott petrezselyem
Elkészítés:
1. A sütőt a legmagasabb hőfokra előmelegítjük. A reszelt sajtokat összevegyítjük, a mustárral, a cayenne-i borssal, sóval és őrölt borssal fűszerezzük. Hozzákeverjük a felvert tojást és a sört, félretesszük.
2. A kenyér héját levágjuk, és a szeletek mindkét oldalát a sütőben megpirítjuk. Az egyik oldalukat azonnal megvajazzuk, megkenjük a sajtos keverékkel. A sütőben 3-4 percig továbbpirítjuk, míg a sajt hólyagosra olvad a tetején és enyhén barnulni kezd.
3. A sütőből kivéve a szeleteket négy csíkra vagy négy kisebb háromszögre vágjuk. A petrezselyemmel megszórjuk és forrón tálaljuk.
Eredeti neve: welsh rarebit, ami talán a rearbit (utolsó falatka) kifejezésre utal, hogy ezt a klasszikus harapnivalót hagyományosan az étkezés végén kínálták.
Elegáns és száraz, lendületes savtartalmú, fahordós érlelésű fehérbor illik hozzá.
Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Friss és semleges, száraz, üde, fiatalon fogyasztandó fehérbor illik hozzá.