Sajtos csigák leveles tésztából

Elkészítési idő: 85 perc Munkaidő: 30 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Sajtos csigák leveles tésztából
Adag: 1 tepsi (40 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
8 dkg reszelt parmezán sajt
1 db tojás
¼ teáskanál kristálycukor
¼ teáskanál
½ teáskanál fűszerpaprika
½ teáskanál
kevés olvasztott vaj

Elkészítés:

1. A tojások sárgáját és a tojást a cukorral meg a sóval kikeverjük, szitán keresztül egy keverőtálba csorgatjuk.

2. Két sütőlemezt az olvasztott vajjal kikenünk, hidegre tesszük. A parmezánt sóval, őrölt borssal és a fűszerpaprikával összekeverjük.

3. A felengedett leveles tésztát két részre osztjuk és lisztezett gyúródeszkán mindkettőt kb. 30 x 15 cm-es, 3 mm vastag téglalappá nyújtjuk. Megkenjük a tojásos masszával, megszórjuk a fűszeres parmezánnal. Nyújtófával egyenletesre simítjuk. Negyed órára hidegre tesszük.

4. Visszatesszük a belisztezett gyúródeszkára, és egy kb. 30 x 15 cm-es téglalapot vágunk ki belőle (egyenesre vágjuk a széleit). 6 darab, a rövidebb oldallal párhuzamos, 5 cm széles sávot jelölünk be a tésztán. Kevés vízzel megnedvesítjük.

5. A két szélső sávot a tésztára hajtjuk. A sajtos, fűszeres oldal most befelé, az üres tésztaoldal pedig felfelé néz. Kis vízzel megkenjük, majd a következő jelölésig mindkét oldalt újra behajtjuk. Megint benedvesítjük, és a feltekert tésztaszéleket egymásra hajtjuk. Tálra csúsztatjuk, 15 percre hidegre állítjuk. A tekercset fél centi vastag szeletekre vágjuk és vágásoldalukkal lefelé, tisztes távolságra egymástól az előkészített sütőlemezre ültetjük.

6. Közben a sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. A levelestészta-csigákat 8 perc alatt aranybarnára és ropogósra sütjük. Sütőrácson hagyjuk kihűlni.

Ezek a fűszeres vendégváró falatkák éppúgy illenek egy jó koktél, mint egy tál leves mellé.
Ugyanezen recept alapján sajtos rudakat is süthetünk. Ekkor az elkészítés során az 1-3. lépésig a fent leírt utasításokat követjük, majd a kinyújtott téglalapból 1 cm széles csíkokat vágunk. Megsodorjuk, sütőlemezre fektetjük őket. A rudak mindkét végét jó erősen a lemezhez nyomjuk, hogy ne kunkorodjanak fel. 15 percre hidegre tesszük, majd 12-15 perc alatt aranybarnára sütjük.

Leveles tészta

Leveles tészta
10 dkg hideg vaj
1.25 dl víz
1 teáskanál
2-3 csepp citromlé
4 dkg olvasztott vaj
25 dkg rozsliszt vagy
25 dkg búzaliszt
A munkafelületre::
igény szerint liszt

1. Az alaptésztához a lisztet és a sót a munkafelületre szitáljuk, a közepébe mélyedést nyomunk. A citromlét 1,25 dl vízbe csepegtetjük, majd a vajjal együtt a mélyedésbe tesszük, és ujjbegyünkkel összekeverjük. A tésztakés oldalával kívülről kevés lisztet behúzunk, majd a keveréket addig daraboljuk vele, míg beledolgozzuk az egész lisztet, és a massza morzsássá válik. Kézzel kissé összegyúrjuk (szükség esetén még egy kis vizet adva hozzá), amíg a tészta sima lesz.

2. A tészta tetejét kereszt alakban bevágjuk. Enyhén belisztezett sütőpapírba vagy frissen tartó fóliába csomagolva 60 percen át hűtőszekrényben pihentetjük - így simábbra nyújtható lesz a tészta. A hideg vajat két réteg sütőpapír vagy átlátszó fólia közé tesszük, a sodrófa oldalával kissé megütögetjük, és 2 cm-es négyzetet formázunk belőle. Így a vaj kenhető lesz, anélkül hogy megolvadna.

3. A tésztát kicsomagoljuk, és vékonyan belisztezett felületre tesszük. A közepétől kezdve kinyújtjuk, így kereszt alakot kapunk, ugyanakkor középen kissé vastagabbra hagyjuk.

4. A vajat a tészta közepére tesszük, és ráhajtjuk a tésztát, hogy teljesen befedje. Sodrófával átsodorjuk, hogy a csomag sarkait lezárjuk. Kissé belisztezett felületen 12 x 35 cm-es négyszöggé kinyújtjuk.

5. A felesleges lisztet lesöpörjük róla, majd a tésztát a harmadára összehajtjuk: a két külső harmadot a középsőre fordítjuk. Ehhez ujjal bejelöljük az első hajtásvonalat, és a tésztát úgy hajtogatjuk, hogy a szélek pontosan egymáson legyenek. Frissen tartó fóliába csomagolva 30 percre hűtőbe tesszük.

6. A tésztát megfordítjuk, úgy, hogy könyvként feküdjön a munkafelületen, amelynek a kötése balra esik. Sodrófával összenyomjuk, hogy az oldalait összezárjuk.

7. Az 4-6. lépéseket még háromszor ismételjük, a végén minden alkalommal ujjunkkal nyomjuk be a tésztát, hogy jelöljük a hajtogatások számát. A tésztát minden kinyújtás után 30 percre hűtőszekrénybe tesszük. A kész tésztán 4 jelölésnek kell lennie. A kinyújtás és a hajtogatás eredményeként a tészta szép sima lesz. Végül újra 30 percre a hűtőszekrénybe betesszük, majd rögtön feldolgozzuk, vagy lefagyasztjuk.

A fenti mennyiségekből kb. 50-53 dkg tésztát kapunk.

Sajtos csigák leveles tésztából
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 3806 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Partifalatok Partifalatok
(Vince Kiadó, 2007)

Lepje meg vendégeit ízletes finomságokkal, melyek a szemet is gyönyörködtetik. Ázsiai tavaszi tekercsek vagy csirkenyárs, francia hagymatortácska vagy pástétomok, olasz előételek, mint a sárgadinnye pármai sonkával vagy a crostini:... bővebben...
Sajtos csigák leveles tésztából
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Partifalatok Partifalatok
(Vince Kiadó, 2007)

Lepje meg vendégeit ízletes finomságokkal, melyek a szemet is gyönyörködtetik. Ázsiai tavaszi tekercsek vagy csirkenyárs, francia hagymatortácska vagy pástétomok, olasz előételek, mint a sárgadinnye pármai sonkával vagy a crostini:... bővebben...
könyvek