Húsgombóc-meglepetés

Elkészítési idő: 60 perc Munkaidő: 35 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Húsgombóc-meglepetés
Adag: 8 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
15 dkg fontina sajt
15 dkg száraz zsemlemorzsa
6 evőkanál olívaolaj
2 db felvert tojás
1 db citrom leve és héja
½ teáskanál őrölt fahéj
1 teáskanál szárított oregánó
5 dkg frissen reszelt parmezán sajt
6 dkg friss zsemlemorzsa
2 gerezd zúzott fokhagyma
ízlés szerint bors
ízlés szerint
A díszítéshez:
ízlés szerint petrezselyemzöld
A paradicsommártáshoz:
1 teáskanál bazsalikomlevél
1 teáskanál barnacukor
1 evőkanál sűrített paradicsom
20 dkg hámozott, darabolt paradicsom
1 db kimagozott, kockára vágott piros húsú kaliforniai paprika
1 gerezd apróra vágott fokhagyma
1 kisebb fej apróra vágott vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
ízlés szerint bors
ízlés szerint

Elkészítés:

1. A paradicsommártáshoz vastag aljú serpenyőben felforrósítjuk az olívaolajat, majd a vöröshagymát, a fokhagymát és a paprikát takaréklángon, időnként kevergetve, 5 perc alatt megpirítjuk. Beletesszük a paradicsomot, a sűrített paradicsomot, a cukrot, a csíkokra vágott bazsalikomot és a babérlevelet, ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, és lefedve, időnként megkeverve, 30 percig főzzük, hogy a mártás besűrűsödjön. Levesszük a tűzről a serpenyőt, és hagyjuk, hogy a mártás teljesen kihűljön.

2. Tálba tesszük a kétféle darált húst, a fokhagymát, a friss zsemlemorzsát, a parmezánt, az oregánót, a fahéjat meg a reszelt citromhéjat, és összekeverjük. Hozzáadjuk a citromlét, majd ismét alaposan összekeverjük.

3. Nedves kézzel is összedolgozzuk, és a masszából 16 gombócot formálunk. A fontinát 16 kockára vágjuk, minden gombócba belenyomunk egy kockát, majd a húsos masszával teljesen beborítjuk a sajtot.

4. Az olívaolajat felforrósítjuk egy nagy vastag aljú serpenyőben. Közben a zsemlemorzsát lapostányérra öntjük, és beleforgatjuk a gombócokat.

5. A húsgombócokat - több adagban - körös-körül aranybarnára sütjük az olajban. A kisült darabokat szűrőkanállal hőálló tálba szedjük, végül 180 fokra előmelegített sütőben, 15-20 perc alatt alaposan átsütjük. A húsgombóc-meglepetést petrezselyemmel díszítve, paradicsommártással tálaljuk.

Könnyű, száraz, fiatalon fogyasztandó, zamatos, kevés csersavval rendelkező vörösbor illik hozzá.
Húsgombóc-meglepetés
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 846 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
Húsgombóc-meglepetés
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Olasz konyha Olasz konyha
(Vince Kiadó, 2011)

Az olasz konyháért szinte mindenki rajong. Alighanem azért, mert a tésztákkal vagy rizottókkal, hús- és halspecialitásokkal bőségesen megrakott tányérok láttán vagy a nagyszerű desszertek megízlelésekor átérezhetjük, hogy az... bővebben...
recepttár