Rákhúsgolyók zöldcitromos-joghurtos majonézzel



Elkészítés:
1. A zöldcitromos-joghurtos majonézhez porcelántálban a zöldcitrom lereszelt héját a joghurttal elkeverjük. Hozzáadjuk a majonézt és a citrom levét ízlés szerinti mennyiségben, alaposan kikeverjük, majd sóval, borssal ízesítjük. Frissen tartó fóliával letakarjuk, és hidegre tesszük.
2. A rákhús golyókhoz a halfilét, (pl.: foltos tőkehal vagy közönséges nyelvhal) konyhai robotgépben pürésítjük. Hozzáadjuk a tojásfehérjét, sót, borsot, és addig keverjük a gépben, míg egyneművé válik a massza. A legalacsonyabb fokozatra állítva nagyon óvatosan a tejszínt is aláforgatjuk. A keveréket tálba tesszük, majd a tálat egy másik, jéggel megtöltött edénybe állítjuk. Beleforgatjuk a rákhúst meg a zöldfűszereket (ízlés szerint lehet kapor, metélőhagyma, petrezselyem és tárkony). A keverékből két teáskanál segítségével kis, ovális formákat szaggatunk, vagy kézzel kb. 3 cm átmérőjű golyókat formálunk. A zsemlemorzsát papírlapra szórjuk, a labdacsokat gondosan megforgatjuk benne.
3. Az olajat fritőzben vagy főzőedényben 180 °C-ra felforrósítjuk. A golyócskákat 4-6 perc alatt kisütjük. Megsózzuk, és azon melegében, a zöldcitromos-joghurtos majonézzel tálaljuk.