Pirított tészta rákkal



Elkészítés:
1. A rizsliszttésztát bő, forrásban lévő, sós vízben 3-4 percig főzzük. Leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük, lecsöpögtetjük.
2. Két evőkanál olajat wokban felforrósítunk.
3. Beletesszük a felkarikázott hagymát és a csíkokra vágott sonkát. 1 percig kevergetve pirítjuk.
4. Meghintjük a kínai ötfűszer-keverékkel (1. kép) és további fél percig kevergetve pirítjuk.
5. Beletesszük a rizsliszttésztát. Felöntjük a halalaplével (2. kép) és keverés nélkül 2-3 percig főzzük. A tésztát szűrőkanállal kiemeljük és melegen tartjuk.
6. A maradék olajat másik wokban felforrósítjuk. Beletesszük a nyers garnélarákot, a zúzott fokhagymát és a felkarikázott zöldhagymát (3. kép). 1 percig kevergetve pirítjuk.
7. Felöntjük a szójaszósszal, a hoisin mártással, a kínai rizsborral és a zöldcitromlével. Jól összekeverjük. Visszatesszük a tésztát, összemelegítjük és előmelegített tálba tesszük. Apróra vágott metélőhagymával díszítve tálaljuk.
![]() |
![]() |
![]() |
Halalaplé

1. Az apróra vágott halmaradékot 10 percre hideg vízbe áztatjuk.
A vízzel, borssal, babérlevéllel, szárzellerrel, vöröshagymával, s a citrom levével fazékba tesszük (1. kép).
2. Felforraljuk, majd kis lángon 20 percig főzzük. Főzés közben a felszínén képződő habot nagy szűrőkanállal lemerjük (2. kép).
3. A levet finom lyukú szűrőn át adagonként tálba öntjük (3. kép). A szilárd hozzávalókat merőkanállal óvatosan kinyomkodjuk, és a levet hűtőszekrénybe tesszük. 1.5 liter lesz belőle.