Mini tavaszi tekercsek

Elkészítési idő: 70 perc Munkaidő: 40 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Mini tavaszi tekercsek
Adag: 2 tepsi (45 darab)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
60 dkg Julienre vágott vegyes zöldség
10 db réteslap
1 evőkanál apróra vágott újhagyma
2 és fél evőkanál szezámolaj
3 dkg finomra vágott gyömbér
1 gerezd zúzott fokhagyma
2 evőkanál száraz, pirított szezámmag
1 evőkanál szójaszósz
15 dkg olvasztott vaj
ízlés szerint őrölt feketebors
ízlés szerint
kevés olvasztott vaj

Elkészítés:

1. Két sütőlemezt az olvasztott vajjal kikenünk, és félreteszünk.

2. A megtisztított, meghámozott zöldséget (pl.: póréhagyma, sárgarépa, karórépa, babcsíra, cukorborsó vagy gumós zeller) hosszú, gyufaszál vékonyságú szeletekre metéljük, összekeverjük az újhagymával. A szezámolajat serpenyőben felforrósítjuk, majd amikor már szinte füstöl, beledobjuk az újhagymával összekevert zöldséget. Folyamatos kevergetés mellett 2 percig pirítjuk. Hozzáadjuk a gyömbért, a fokhagymát, a szezámmagot, valamint a szójaszószt, és még 1 percig pirítjuk a zöldségekkel együtt. Sóval, borssal ízesítjük, majd a zöldségkeveréket tálra szedjük és hűlni hagyjuk.

3. A sütőt 200 °C-ra előmelegítjük. Az első réteslapot a munkalapra fektetjük és megkenjük olvasztott vajjal. A második réteslappal betakarjuk az elsőt, és azt is megkenjük olvasztott vajjal. Ezt a műveletet folytatjuk addig, míg öt, ehhez hasonló, dupla rétegű réteslap fekszik előttünk. Mindegyiket kilenc darab téglalapra (kb. 9 x 15 cm) vágjuk. A téglalap rövidebb oldalára halmozzuk a tölteléket, úgy, hogy a szélén kb. 1 cm-es üres sávot hagyunk. A széleket behajtva a téglalapot feltekerjük.

4. A tavaszi tekercseket az előkészített sütőlemezre fektetjük, olvasztott vajjal megkenjük és 10-12 perc alatt aranybarnára sütjük. Forrón, ízlés szerint szója- vagy chiliszósszal tálaljuk.

Sokkal egyszerűbb a dolgunk, ha kész házi réteslapot vásárolunk, s azt töltjük meg.
A szezámmagot sütőlemezen, 180 °C-ra előmelegített sütőben vagy száraz serpenyőben, mérsékelt tűzön aranybarnára pirítjuk. Utána azonnal hideg tálra vagy tányérra borítjuk, hogy kihűljön, mert ha tovább pirul, keserű lesz.
A rétes- és a mélyhűtött leveles tészta egyaránt érzékeny, legjobb, ha betakarva tartjuk.
A vékony tésztába burkolt pikáns zöldségek, szójaszósz, gyömbér, fokhagyma és szezámmag kombinációja valódi ízélménnyé varázsolja a mini tekercseket.
Ehhez a recepthez nincs szükség fritőzre, a tekercseket sütőben sütjük ropogósra és aranybarnára.

Rétestészta

Kép nélkül
50 dkg rétesliszt
2 dl víz
1 cl 10 %-os ecet
1 dkg
6 dkg zsír
1 db tojás

A lisztet a tojással és a zsír felével elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az ecetet, sót, vizet. Addig gyúrjuk, amíg hólyagos nem lesz. Cipókra osztjuk és lekenjük a maradék zsírral, majd meleg lábossal leborítjuk. Addig pihentetjük, míg meg nem puhul. Ez körülbelül 15-20 perc. A rétestészta elkészítése a következő módon történik: egy nagyobb asztalt leterítünk és megszórjuk liszttel.

A közepére helyezzük a lángos nagyságúra kinyújtott tésztát, mely alá nyúlva kezdjük széthúzogatni. Amikor a tésztát már nem tudjuk forgatni, a szélét a csuklónkra fektetjük és a kézfejünket kicsit hátrafeszítve, körbe-körbe járva, fel és magunk felé húzzuk a tésztát. Így eljárva a tészta szinte önmagát nyújtja ki. Amikor kellő nagyságú, a szélét megszakítjuk és a csuklónk gyors körbemozgatásával a felesleget az ujjainkra feltekerjük. Ez a tészta újra felhasználható. Ezt követően a tésztát meghintjük kevés olajjal vagy olvasztott vajjal, és rákenjük vagy megszórjuk töltelékkel. Most megfogjuk az abrosz két sarkát és felemelve magunk felé húzzuk, miáltal a tészta szépen felgöngyölődik. Feldaraboljuk, végüket összenyomjuk és kizsírozott tepsibe rakjuk. Tetejüket megkenjük tojással és 120-130 C fokos sütőben pirosra sütjük.

A legváltozatosabb édes, sós töltelékekkel készíthető. A hagyományosak: cseresznye, meggy, alma, túró, mák, mák és tök keveréke, burgonya, párolt káposzta. Különleges töltelékek: túró és sütőtök keveréke, juhtúró (szerb-bolgár burek), húsok, gomba, túró és édes tejben főtt cérnametélt keveréke (vargabéles), dió és méz keveréke (török-bolgár baklava), erdei gyümölcsök és ezek túróval kevert változatai. A húsos, zöldséges réteseket többnyire előételként, a zöldségeseket köretként is tálalhatjuk.

Mini tavaszi tekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 4446 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Partifalatok Partifalatok
(Vince Kiadó, 2007)

Lepje meg vendégeit ízletes finomságokkal, melyek a szemet is gyönyörködtetik. Ázsiai tavaszi tekercsek vagy csirkenyárs, francia hagymatortácska vagy pástétomok, olasz előételek, mint a sárgadinnye pármai sonkával vagy a crostini:... bővebben...
Mini tavaszi tekercsek
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Partifalatok Partifalatok
(Vince Kiadó, 2007)

Lepje meg vendégeit ízletes finomságokkal, melyek a szemet is gyönyörködtetik. Ázsiai tavaszi tekercsek vagy csirkenyárs, francia hagymatortácska vagy pástétomok, olasz előételek, mint a sárgadinnye pármai sonkával vagy a crostini:... bővebben...
bevásárlólista