Vizes zsemle



Elkészítés:
Az élesztőt kevés langyos vízzel és liszttel pépessé keverjük, majd kovásszá érleljük. A liszteket a sóval egy mély tálban összekeverjük, a közepébe alakított mélyedésbe tesszük a főtt, áttört burgonyát, a megkelt kovászt és a felolvasztott margarint. Langyos vízzel kissé keményebb rugalmas tésztává dagasztjuk. Letakarva a duplájára kelesztjük, majd ismét átdagasztjuk és megkelesztjük.
Lisztezett deszkán hengerré sodorjuk, és attól függően, hogy mekkora zsemléket akarunk, 15-20 egyenlő nagyságú golyóvá formázzuk.
Kikent sütőlemezre, egymástól 3-4 centiméterre helyezzük a zsemléket és letakarva 30 percet pihentetjük.
A tetejét bekenjük egy evőkanál vízzel elkevert tojássárgájával és 200 fokra előmelegített sütőbe tesszük. 20 perc múlva 150 fokra mérsékeljük a tüzet és még 30 percig sütjük.