Baklava

Elkészítési idő: 45 perc Munkaidő: 15 perc könnyen elkészíthető átlagos ár
Baklava
Adag: 1 tepsi (4 főre)
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
2 csomag 16 lap, készen vásárolt rétestészta
35 dkg durvára tört dió
15 dkg apróra vágott mandula
½ kiskanál őrölt fahéj
1 evőkanál porcukor
2 evőkanál olvasztott vaj
1 evőkanál olívaolaj
A sziruphoz:
3 kiskanál citromlé
3 szem szegfűszeg
másfél dl víz

Elkészítés:

1. A sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. Egy közepes (20 x 40 cm-es) peremes tepsi alját és oldalát vajjal kikenjük. A diót összekeverjük a mandulával, a cukorral meg a fűszerekkel, és háromfelé osztjuk. 4-4 tésztalapot tiszta konyharuhára egymásra fektetünk, a közüket az olaj és az olvasztott vaj keverékével megkenjük (1. kép).

2. Az első 4 lapot tepsibe fektetjük, a diós keverék egyharmadát rászórjuk (2. kép). Erre ismét 4 tésztalap, rá a töltelék második harmada kerül. Ezt a harmadik tésztaréteggel, a töltelék maradékával folytatjuk, majd a negyedik 4 tésztalappal beborítjuk.

3. A tetejét megkenjük a maradék vajjal, és a felső tésztalapot hosszában háromszor behasítjuk (3. kép). A forró sütőbe tolva 30 perc alatt szép pirosra sütjük.

4. A sziruphoz valamennyi hozzávalót kisebb edényben összekeverjük, és állandóan kevergetve 10 percig forraljuk. Utána kihűtjük, és a szegfűszeget kidobjuk belőle.

5. A sütőből kivett tésztát azon forrón a hideg sziruppal meglocsoljuk (4. kép), és ha kihűlt, négyszögletes darabokra vágjuk.

Baklava Baklava Baklava Baklava
A görög desszertek különlegesen zamatosak, de többnyire nagyon édesek.
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1133 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög ízek Görög ízek
(Vince Kiadó, 1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány, hal, paradicsom, padlizsán gyakran keleti fűszerekkel keveredik. A leghíresebb fogások, - a klasszikus görög saláta,... bővebben...
Baklava
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög ízek Görög ízek
(Vince Kiadó, 1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány, hal, paradicsom, padlizsán gyakran keleti fűszerekkel keveredik. A leghíresebb fogások, - a klasszikus görög saláta,... bővebben...
tippek, fortélyok