Musszaka

Muszaka

Elkészítési idő: több mint 2 óra Munkaidő: 20 perc kis gyakorlattal elkészíthető átlagos ár
Musszaka
Adag: 5 főre
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12
41 ⅔ dkg darált marhahús
4 és ¼ db közepes méretű padlizsán
2 kiskanál összevágott, friss mentalevél
¾ csokor összevágott petrezselyemzöld
37 és fél dkg paradicsompüré
1 ⅔ evőkanál száraz fehérbor
¾ nagy összevágott vöröshagyma
½ kiskanál őrölt fahéj
A sajtmártáshoz:
5 dkg reszelt parmezán sajt
1 ⅔ db tojás
7 és fél dkg vaj
4 és ¼ dkg finomliszt
4 és ¼ dl tej

Elkészítés:

1. A padlizsánokat megmossuk, és hosszában 1 cm-es szeletekre vágjuk. Mindkét felüket besózzuk (1. kép), szűrőbe állítva a levét 60 perc alatt hagyjuk kicsorogni, majd hideg vízzel leöblítjük és lecsepegtetjük. A benne maradt nedvességet papírtörülközővel kinyomkodjuk.

2. A vagdalthoz a hagymát az olajon erős lángon sütjük, majd a húst beleforgatva, kevergetve 10 perc alatt megpirítjuk, szárazra sütjük (2. kép). A bort, a paradicsompürét, a fűszereket hozzáadjuk, és lefedve, de meg-megkeverve 20 percig pároljuk. Utána a fedőt levesszük, és a vagdaltat még 10 percig sütjük.

3. A sajtmártáshoz felolvasztjuk a vajat, és a liszttel megszórva a tűzön 2 percig kevergetjük. Apránként felengedjük a hideg tejjel (3. kép), majd tovább keverve sűrű mártássá főzzük. A tűzről lehúzva a sajttal és a tojásokkal simára keverjük.

4. A sütőt 180 °C-ra bemelegítjük. A padlizsánszeleteket vastag falú serpenyőben az olajon apránként aranysárgára sütjük, és papírtörülközőre fektetve leitatjuk (4. kép). Háromfelé osztjuk. Az első résszel kibélelünk egy tűzálló tálat, a vagdalt felét ráterítjük, erre a második adag padlizsánszeletet fektetjük. Erre a hús maradéka kerül, majd a visszamaradt padlizsánszeletekkel betakarjuk. Bevonjuk a sajtmártással, és a forró sütőbe téve 45 percig sütjük. A sütőből kivéve 5 percig pihentetjük, csak utána tálaljuk.

Musszaka Musszaka Musszaka Musszaka
Musszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
Ezt a receptet  alkalommal készítették el
Ezt a receptet 1995 alkalommal tekintették meg
Hozzászólás beküldése: Bejelentkezés vagy regisztráció
A recept forrása
Görög ízek Görög ízek
(Vince Kiadó, 1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány, hal, paradicsom, padlizsán gyakran keleti fűszerekkel keveredik. A leghíresebb fogások, - a klasszikus görög saláta,... bővebben...
Musszaka
Értékeld elsőként!
1 2 3 4 5
Recepttáramba teszem
A funkció használatához jelentkezz be!
Bevásárlólistát készítek Kinyomtatom Elküldöm levélben
Neved:
E-mail címed:
Címzett e-mail címe:
Töltsd ki a mezőket!
A recept forrása
Görög ízek Görög ízek
(Vince Kiadó, 1998)

A görög konyha a Földközi-tenger legínycsiklandóbb ízeit egyesíti. A citrom, a fokhagyma, olíva, bárány, hal, paradicsom, padlizsán gyakran keleti fűszerekkel keveredik. A leghíresebb fogások, - a klasszikus görög saláta,... bővebben...
tippek, fortélyok